Otvorena kancelarija Odeljenja za tretman i alternativne sankcije - Manji broj osuđenika u zatvorima - 17.11.2008. godine

17.11.2008.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Milan Obradović otvorili su 14. novembra 2008. godine, kancelariju Odeljenja za tretman i alternativne sankcije, u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i misijom OEBS, uz podršku Kraljevine Holandije. Kancelarija se nalazi u Karađorđevoj ulici broj 48 u Beogradu.

Primena alternativnih sankcija smanjiće pretrpanost zatvora u Srbiji i omogićiti bolju resocijalizaciju osuđenika, rečeno je  na otvaranju prve kancelarije Odeljenja za tretman i alternativne sankcije.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je na konferenciji za novinare  rekao da u zatvorima u Srbiji trenutno ima 9.500 osuđenika i da još oko 5.000 čeka na izvršenje kazne.
Među tih 5.000 nalaze se ljudi kojima još nije izrečena pravnosnažna presuda, osuđenici koji su uložili žalbu na presudu ili molbu za odlaganje izvršenja presude, kao i oni koji su u bekstvu.
Slobodan Homen je naveo da su kapaciteti zatvora u Srbiji 6.500 osuđenika i da se grade četiri nova zatvora od kojih će prvi biti završen u avgustu sledeće godine.
On je dodao da se primenom alternativnih sankcija i upućivanjem zatvorenka na društveno koristan rad smanjuje problem pretrpanosti zatvora i omogućava bolja resocijalizacija osuđenika.
Homen je istakao da je Ministarstvo pravde privrženo sveobuhvatnoj reformi pravosudnog sistema kao i da je ta reforma važna u procesu evropskih integracija.
Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Milan Obradović rekao je da će primena alternativnih sankcija naići na dobar prijem kod osuđenika, ali da će puno značiti i za državu.
Obradović je rekao da je primena alternativnih sankcija «istorijski događaj za pravosuđe Srbije», kao i da će njome biti omogućena bolja resocijalizacija osuđenika.
Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Entoni Pahigijan napomenuo je da se primenom alternativnih sankcija smanjuje pretrpanost zatvora, kao i da se time omogućava da novac koji se inače koristi u te svrhe bude iskorišćen za nešto drugo, na primer škole.
Pahigijan je zahvalio Ministarstvu pravde Srbije što je istrajalo u sprovođenju primene projekta alternativnih sankcija.
Projekat primene alternativnih sankcija u Srbiji podržale su Generalna skupština Saveta Evrope i ambasada Holandije u Beogradu.
U Srbiji su do sada donete 34 presude kojima su izrečene alternativne sankcije, a njihova primena čekala je početak rada kancelarije Povereničke službe za nadzor i sprovođenje kazne.
Otvaranjem kancelarije Povereničke službe za sprovođenje alternativnih sankcija ujedno se obeležava i završetak stručnog usavršavanja sudija i tužilaca koje je u vezi sa tim projektom organizovao Savet Evrope u saradnji sa Pravosudnim centrom za obuku i stručno usavršavanje.
Da bi alternativne sankcije doživele punu primenu potrebno je potpisati ugovore sa preduzećima u kojima će se sprovoditi društveno koristan rad osuđenika. Ministarstvo pravde veruje da će i to biti urađeno u narednih mesec dana.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici OEBS-a, Evropske komisije i Saveta Evrope, kao i nosioci pravosudnih funkcija, profesori univerziteta, predstavnici nevladinih organizacija, strukovnih udruženja i  diplomatskog kora.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ