Pariz, 24.11.2011. - Ministarstvo pravde primljeno je za člana u Međunarodnoj uniji profesionalnih i sudskih izvršitelja.

28.11.2011.

UNION INTERNATIONALE  DES HUISSIERS DE JUSTICE ET OFFICERS JUDICIARIES (UIHJ). Članstvo u Uniji izvršitelja preuzeće Komora izvršitelja odmah po osnivanju, naredne godine. Sporazum o prijemu u članstvo Unije potpisali su Vojkan Simić, pomoćnik ministra i Leo Netn (LeoNetten), predsednik Unije. U delegaciji ministarstva pravde bili su i Dejan Pašić, pomoćnik ministra,kao i Vojka Janjić, savetnica.

Međunarodna unija izvršitelja(UIHJ) ima 71 člana iz celog sveta, a Srbija je 72. zemlja članica.

Sedište Unije je u Hagu, a Stalnog saveta u Parizu. Predsednik Unije je Leo Netten, a odbor Unije čine Bernard Menut, zamenik predsednika, Roger Dujardin, zamenik predsednika, Honore Aggrey, zamenik predsednika, Sue Collins i  Françoise Andrieux generalni sekretar Unije i Mathieu Chardon, sekretar.

Unija daje konsultativnu pomoć za uspostavljanje sistema privatnih izvršitelja u drugim zemljama, nastoji da unapredi i približi postojeće sisteme izvršenja u zemljama koji ga imaju, da afirmiše profesionalne izvršitelje, da uspostavi  autonomna pravila-jedistvenu  regulativu o izvršenju za sve izvršitelje u zemljama EU (direktive o kašnjenju u  plaćanju,o zabrani na računima, o malim potraživanjima, o rasterećenju sudova i dr.) ,ali i šire, kroz međunarodne konvencije i direktive.

Unija daje smernice i potrebnu pomoć državama, odnosno nadležnim ministarstvima o uvođenju izvršitelja u sistem. Upućuje na referentne preporuke EU kao i za popunjavanje upitnika u odeljku 23.Sprovodi edukaciju u centru za međunarodnu obuku (za trenere, izvršitelje i službenike).Radi na izgradnji jedinstvenog sistema uručivanja stranih sudskih odluka, na jedinstvenoj formi opomene pred izvršenje, na jedinstvenom registru
stečajnih dužnika u EU, na jedinstvenim pravilima o obaveznoj dostavi od strane izvršitelja, na pravnoj pomoći i savetima, uvođenju jedinstvenog portala na internetu i dr.

Posebna pažnja posvećena je informisanju javnosti o delovanju Unije (UIHJ) i afirmaciji izvršiteljskih sistema,koji, visokim obrazovanjem izvršitelja, visokom naknadom koja im je omogućena da zarade,strogom kontrolom njihovog rada, posebno nezavisnošću od sudija, doprinosi stabilnosti ekonomije kroz efikasnu naplatu dugova, onemogućujući korupciju i doprinoseći pravnoj sigurnosti.

Sudovanje i sprovođenje izvršenja moraju biti odvojeni, jer dobra presuda koja ostane neizvršena gubi značaj. Sem toga , u rok za suđenje u razumnom roku,po Evropskoj konvenciji, uračunava se i vreme trajanja izvršenja presude.

Unija je član UN, Haške konferencije, Svetske banke, UNCITRAL-a,

učestvuje u radu Eurodžast-a, Euromed-a, Euronord-a, Euroskand-a,

EuroDunav. Postoji ideja za osnivanje EuroBalkan.

Jedinstveno evropsko tržište postoji, ali prekogranično namirenje dugova ne fukcioniše u 70% slučajeva u EU. To opravdava postojanje MAI čiji se rad podržava.

Korist za Srbiju

Članostvo u UIHJ za Srbiju nudi mnoge mogućnosti u pogledu razmene, saradnje i zajednočkog delovanja.

Unija zastupa svoje članove u međunarodnim organizacijama i obezbeđuje saradnju sa nacionalnim i profesionalnim telima.

UIHJ u saradnji s Haškom konferencijom pomaže u obuci za primenu Konvencije o dostavi dokumenata u instranstvu , UIHJ pomaže u saradnji sa Evropskom komisijom  kada su u pitanju treninzi kao i uključenje izvršitelja u Evropsku sudsku mrežu u građanskim i trgovinskim stvarima, što je sada realnost, omogućava članovima olakšanu saradnju sa Savetom Evrope (u okviru  CEPEJ).

Kroz rad na poboljšanju primene nacionalnog procesnog prava i međunarodnih ugovora i čini svaki napor da promoviše ideje, projekte i inicijative koje pomažu da sekrene napred i uzdigne nezavisni status izvršitelja.

Unija učestvuje u strukturnim akcijama izvršitelja, a naročito preko učešća u formiranju i razvoju nacionalnih profesionalnih organizacija.

Na kraju promoviše članove , gde god je to moguće, i omogućava prepoznatljivost svuda.

Godišnji međunarodni kongres UIHJ u maju sledeće godine održaće se u Kejpataunu (Južna Afrika).

Tema kongresa je „Izvršitelj u 21.veku“ i tom prilikom otkriće se ogromni projekat globalnog zakona o izvršenju na kome su članovi borda unije radili u tesnoj saradnji sa Naučnim savetom Unije.

Očekujemo da na tom kongresu Komora izvršitelja iz Srbije postane članica Unije, odnosno da joj ministarstvo ustupi mesto.

Preporučeno je da Srbija zatraži status posmatrača, na osnovu sporazuma asocijacije sa vladom, što bi joj obezbedilo značajnu podršku u uvođenju sistema profesionalnih izvršitelja.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ