Početak pregovora Srbije i SAD o zaključenju novog Ugovora o izručenju - 20. maj 2010.godine

25.05.2010.

U Beogradu su danas započeli pregovori državnih delegacija Srbije i SAD o zaključenju novog Ugovora o izručenju između dve zemlje. Trenutno važeći ugovor potpisan je 1901. između Kraljevine Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Nakon započinjanja pregovora, džavni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen naveo je da postoji izuzetno dobra saradnja bezbednosnih institucija SAD i Srbije, istakavši da su u toku velike akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i droge.

“Nije dovoljno da samo bezbednosne institucije i policije sarađuju, već je neophodno da se svi počinioci krivičnih dela izvedu pred sud i budu osuđeni", rekao je Homen i ocenio da je spremnost SAD da izručuje svoje državljanje Srbiji dokaz poverenja u naše pravosuđe. Državni sekretar je dodao da u ovom trenutku Srbija o istim ugovorima pregovara s Hrvatskom i Italijom i izrazio očekivanje da će što pre doći vreme da se zaključi jedan takav generalni ugovor sa Evropskom unijom.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik istakla je da su pregovori primer uspešnih i sve dubljih odnosa dve zemlje, ali i mogućnost za zajedničko prevazilaženje pretnji i izazova današnjice. "Očekujemo produktivne i detaljne razgovore o nacrtu teksta u narednim danima i uspešno zaključenje bilateralnog ugovora o ekstradiciji koji će obezbediti našim zemljama važno oruđe kojim ćemo moći da odgovorimo na sve moguće izazove na polju bezbednosti", istakla je Vorlik.

Prvi važeći ugovor o izručenju potpisan je još 25. oktobra 1901. godine, a u Vladi je počela prva runda pregovora o zaključenju novog.
" On je ocenio da je spremnost SAD da izručuju svoje državljane Srbiji odraz poverenja u srpsko pravosuđe.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik istakla je da su pregovori primer uspešnih i sve dubljih odnosa dve zemlje, ali i mogućnost za zajedničko prevazilaženje pretnji i izazova današnjice.

"Očekujemo produktivne i detaljne razgovore o nacrtu teksta u narednim danima i uspešno zakljucecnje bilateralnog ugovora o ekstradiciji koji će obezbediti našim zemljama važno oruđe kojim ćemo moći da odgovorimo na sve moguće izazove na polju bezbednosti", istakla je Vorlikova.

Homen očekuje izručenje Egnera

Slobodan Homen kaže za B92 da je osnovna ideja zaključivanja ovog Ugovora o izručenju borba protiv organizovanog kriminala i narko kartela jer je, kako kaže, srpska mafija dobila karatker internacionalne organizovane kriminalne grupe koja ima državljane raznih zemalja, a svoje aktivnosti obavlja kako u Latinskoj Americi, Evropi tako i širom celog sveta.

“Ovaj Ugovor je potvrda dobre saradnje bezbednosnih institucija Srbije i SAD, ali naglašavam da nije dovoljno uhapsiti kriminalce već je neophodno da budu procesuirani i osuđeni za krivična dela koja su učinili“, navodi Homen.

Državni sekretar kaže da bi na osnovu ovog Ugovora, Srbiji trebalo da bude izručen i Peter Egner, optužen za zločine u Drugom svetskom ratu.

“Mislim da je javnosti dobro poznat slučaj nacističkog zločinaca Petera Egnera koji je tereti da je kao pripadnik Gestapoa izvršio krivična dela genocida i ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Beogradu tokom Drugog svetskog rata, odnosno da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada Srba, Jevreja i Roma“, podseća on.

“Osnovna prepreka izručenju je bila činjenjica da je on državljanjin SAD, te stoga nije mogao da bude izručen Srbiji. Ovaj ugovor će omogućiti da Petrer Egner bude procesuiran pred srpskim pravosudnim organima“, objašnjava Homen.

On dodaje da trenutno nema zahteva SAD za izručivanjem srpskih državljana američkom pravosuđu.

Homen smatra i da je dogovor sa SAD o izručenju pokazatelj, kako je ocenio, izuzetno dobrih odnosa SAD i Srbije kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, kao i pokazatelj velikog poverenja SAD u srpsko pravosuđe.

On očekuje da Ugovor biti potpisan vrlo brzo.

“Očekujem da će ugovor biti usaglašen i potpisan vrlo brzo odnosno u narednih nekoliko meseci, s obzirom da Srbija ima već važeći Ugovor o izručenju sa SAD iz 1901. sa Kraljevinom Srbijom, i da će ovaj ugovor predstavljati kontinuitet u saradnji pravosudnih organa dve države“, navodi Homen.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ