PODRŠKA REFORMI PRAVOSUĐA

13.02.2013.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković u Briselu se sastao sa komesarkom za pravosuđe Evropske komisije Vivijan Redvik, kako bi je upoznao sa dosadašnjim rezultatima rada Ministarstva pravde i državne uprave, kao i o planovima za naredni period.

Ministar je rekao da je sastanak, održan u utorak, bio odlična prilika da se gospođa Reding detaljnije upozna sa radom na Nacinalnoj strategiji za reformu pravosuđa za narednih pet godina, koja će uskoro biti završena. „Imali smo priliku da budemo dobro saslušani i iskazana nam je velika podrška za reformski pravac, koji je od ključne važnosti za Srbiju kao državu, ali i za evropski put Srbije“, naglasio je Selaković.

On je istakao da je na nastanku posebna pažnja obraćena na aktivnosti ministarstva u naredna dva meseca, a to su pre svega usvajanje seta pravosudnih zakona, a nakon toga i njihovo sprovođenje kako bi se proširila mreža osnovnih sudova. „Ono što sada sledi jeste proširenje sudske mreže, kao i bolje definisanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije, bolje funkcionisanje disciplinske komisije, kao i uloge disciplinskog tužioca“, istakao je Selaković.

„Od Srbije se konkretno traži da depolitizuje svoje pravosuđe, da od njega napravi mnogo efikasniji, nezavisniji i odgovorniji sistem, odnosno granu vlasti koja će državu i građane štiti od svake vrste samovolje i štititi prava istih tih građana“, rekao je ministar Selaković. On je dodao da vladavina prava u Srbiji trenutno nije na zadovoljavajućem nivou i da su sve mere koje preduzima Ministarstvo pravde i državne upave, upravo usmerene na menjanje takve situacije u srpskom pravosuđu.

Na kraju sastanka, ministar Selaković je ocenio da to što se reforma pravosuđa u Srbiji, kao jedan od glavnih državnih poslova, poklapa sa evropskim integracijama, svakako za Srbiju predstavlja pozitivnu okolnost, a ne opterećenje.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ