Podrška SAD reformi pravosuđa Srbije

13.06.2011.

Vašington – Ministarka pravde Srbije Snežana Malović, tokom četvorodnevne  posete SAD  susrela se sa najvišim zvaničnicima američkog pravosuđa. Prema oceni ministarke Malović, Srbija i njeno pravosuđe mogu da računaju na značajnu pomoć i podršku SAD, kako finansijsku, za oblast izrade i primene zakona, stručno usavršavanje, tako i tehničku. Ona je naglasila i da će Srbija i SAD do kraja godine potpisati sporazum o međusobnom izučivanju svojih državljana osumnjičenih za krivična dela. Malović je istakla da postoje uslovi za sklapanje tog ugovora i da se na njemu “već radi” kao i da će se njegovim potpisivanjem međusobna saradnja Srbije i SAD podići na viši nivo.

Tokom posete ministraka Malović je razgovarala i sa američkim kolegom Erikom Holderom o saradnji u borbi protiv kriminala, trgovine drogom, ljudima i terorizma.

Malović je rekla da je ministra pravde SAD koji je ujedno i glavni tužilac "obavestila i o napretku koji je Srbija postigla u reformi pravosuđa i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije".

"Američki kolega nam je pružio bezrezervnu podršku u reformi", rekla je Malović i navela da je dogovoreno da američki ministar pravde uskoro poseti Srbiju.

Ona je tokom posete razgovarala i sa predstavnicima Federalnog istražnog biroa (FBI),  zamenikom pomoćnika Državnog sekretara i šefom Kancelarije za Evropu i Evroaziju, Tomasom Kantrimenom i sa pomoćnik američkog državnog sekretara Vilijemom Braunfildom.

"Na svim sastancima je istaknut doprinos koji je Srbija dala ispunjavanjem svojih međunarodnih obaveza, prvenstveno misleći na hapšenje i ekstradiciju Ratka Mladića", rekla je Malović i dodala  da su svi sagovornici u tome prepoznali uspeh Srbije.

Prema njenim rečima, svi zvaničnici su istakli da sve aktivnosti Srbije ukazuju da će ona ispuniti i ostale ciljeve koje je sebi postavila, koji se tiču intenziviranja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ona je precizirala da je tokom razgovora sa zvaničnicima FBI-a istaknuto da "postoje konkretni dogovori o konkretnim predmetima gde smo i do sada ostvarivali saradnju i gde ćemo u buduće očekujem ostvariti veoma uspsnu saradnju".

Malović je navela i da je sa Barnfildom razgovarala o načinima pomoći koje SAD mogu da upute Srbiji.
"Složili smo se da to može da bude u vidu finansijske podrške, prvenstveno u Zakonu o oduzimanju imovine stecene kriminalom i programima zaštite svedoka kao i u davanju javne podrške kao i podrške u međunarodnim institucijama", rekla je Malović.

U delegaciji su još bili i drugi visoki predstavnici pravosuđa Srbije: Nata Mesarević, predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Vrhovnog saveta sudstva, Zagorka Dolovac, republički tužilac, i Vladimir Vukčević i Miljko Radisavljević, tužioci za ratne zločine i organizovani kriminal.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ