POPRAVLjANjE STANjA U SRPSKOM PRAVOSUĐU – APSOLUTNI PRIORITET

12.10.2012.

Ministarstvo pravde i državne uprave ima obavezu i dužnost da omogući pravnu sigurnost u Srbiji i stvori odgovornost pravosudnih institucija prema građanima, istakao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, nakon današnje posete sudovima u Novom Sadu.

Tokom posete novosadskim sudovima, ministar Selaković održao je sastanke, prvo sa predsednikom i sudijama Apelacionog suda, a zatim se sastao i sa predsednicima Osnovnog, Višeg i Privrednog suda u Novom Sadu, kao i njihovim sudijama.

Ministar Selaković pohvalio je pravosudne organe u Novom sadu, koji daju pravi primer kako na malom prostoru, u okviru jedne zgrade, ukoliko postoji dobra organizacija posla, a ljudi imaju međusobno razumevanje, može da se postigne jedinstvo i dobra saradnja.

Međutim, ministar je ocenio da problemi u njihovom radu, ipak postoje. "Kada govorimo o Osnovnom i Višem sudu, možemo slobodno da kažemo da su oni drugi po opterećenosti u Srbiji sa brojem predmeta. Oni pokrivaju teriotoriju od više od deset opština i 607.000 stanovnika, koji na tom prostoru žive. To je tipičan primer neefikasnosti postojeće sudske mreže", istakao je ministar Selaković i dodao da će radne grupe koje se bave izradom nactra predloga Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštva uskoro dati objektivizirana i prava merila za uspostavljaje novih sudova.

"Uslovi su izuzetno teški, kako za sudije i tužioce, tako i za članove sudske uprave, odnosno osoblja koje radi u sudovima za izuzetno niske plate. To je ono na šta će biti usmerena naša buduća aktivnost, nakon proširenja sudske mreže", rekao je ministar pravde i državne uprave. "Brinućemo o uslovima za rad i zakonima koji trebaju da obezbede dobar, efikasan i pravedan pravosudni sistem", zaključio je ministar, naglasivši da je popravljanje lošeg stanja u srpskom pravosuđu apsolutni pririoritet.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ