Poseta direktora Uprave i zamenika zaštitnika građana Okružnom zatvoru u Beogradu i Specijalnoj zatvorskoj bolnici povodom međunarodnog dana ljudskih prava

10.12.2012.

BEOGRAD, 10. decembra (Tanjug) - Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović i zamenik Zaštitnika gradjana Miloš Janović apelovali su danas na državu i društvo u celini da pruže podršku rešavanju problema sa kojima se suočavaju i lica lišena slobode i zaposleni u zatvoru.

Nakon obilaska Okružnog zatvora u Beogradu i Specijalne zatvorske bolnice, Stevović je u izjavi za Tanjug rekao da je zatečen u koliko se lošem stanju nalaze pojedini delovi tih objekata, koji nisu renovirani i najavio da će Uprava preduzeti sve da se uslovi u zatvoru poprave u meri u kojoj je to moguće s obzirom na okolnosti u kojima svi živimo.

On je pozvao sve držvne organe i institucije koje se bave ljudskim pravima da pruže podršku za unapredjenje uslova u kojima pritvorenici žive, a zaposleni, koji su svakodnevno izloženi bezbednosnim rizicima, rade.

Pored toga zaposlenima je poručio da moraju da poštuju ljudska prava pritvorenika i osudjenika jer "iako su pogrešili i oni su ljudi".

S druge strane prema rečima Stevovića, lica koja rade u zatvoru stalno su na prvoj liniji fronta izložena permanetnoj opasnosti. "Oni takodje dele iste uslove u kojima žive i lišeni slobobe i njihovim problemima takodje treba posvetiti posebnu pažnju", naveo je direktor Uprave.

On je napomenuo da se pritvorenici sa kojima je danas razgovarao ne žale na uslove života, niti na tretman službe za obezbedjenje već na predugačak boravak u pritvoru koji im odredjuje sud.

Prilikom obilaska posebne jedinice Okružnog zatvora poznatije kao "Hilton" i "Hajat", četiri pritvorenika u jednoj ćeliji požalila su se direktoru Uprave i zameniku zaštitnika gradjana samo na predugačke pritvore.

"Mi smo ovde godinu, tri a ...šest godina čak. Pritvor je odredio Viši sud u Beogradu, ovo više nije ljudski ili neka nas osudi ili neka nas pusti da se branimo sa slobode", rekao je jedan od pritvrenika.

Zamenik zaštitnika gradjana istakao je da "svako zalaganje za prava lica lišenih slobode jeste i zalaganje za prava svih gradjana", ukazajući da je teško promeniti osudjenika na izdržavanju kazne zatvora, ali da se bar može uticati da ne bude gori kad se opet nadje na slobodi medju gradjanima.

Janković je pohvalio saradnju sa zatvorskom upravom Okružnog zatvora u Beogradu kao i sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija ističući da obe institucije akcenat svog delovaznja stavljaju na poštovanje ljudskih prava, a ne samo na bezbednost.

On je najavio maksimalno zalaganje Zaštitnika gradjana i podršku u daljem radu kako bi se unapredili ne samo uslovi za život pritvorenika i osudjenika u tom zatvoru već i zaposlenih u njemu.

"Drago mi je što zajednički utvrdjujemo šta su problemi i kako da se oni prevazidju . Nesporno je da ne zavisi sve od vas i da je Upravi i zaposlenima neophodna podrška države i društva", ocenio je Janković.

Direktor Uprave i zamenik zaštitinka gradjana u pratnji upravnika Okružnog zatvora Zvonka Grulovića, upravnika Specijalne bolnice Darka Fjodorova i drugih zaposlenih obišli su zatvorske ćelije i bolničke sobe.

Sve prisutne posebno je potreslo stanje u kom se nalazi kompleks bolničkog dela gde su smeštena mentalno obolela lica kojima je umesto kazne izrečena mera psihijatrijskog lečenja.

Iako imaju dobro grejanje, neki blokovi koji jos uvek nisu renovirani su u lošem stanju, poda u sobama skoro i da nema, malter otpada sa zidova...

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ