Postavljena nova internet aplikacija - "Popis spisa - Doket" na veb portalu trgovinskih sudova

18.12.2007.

Nova internet aplikacija "Popis spisa - Doket" na veb portalu trgovinskih sudova postavljena je 18. decembra 2007. godine u Trgovinskom sudu u Beogradu.

Predstavljanju ove internet aplikacije prisustvovali su predsednik Višeg trgovinskog suda Radomir Lazarević, direktor Misije USAID za Srbiju Majkl Harvi, državni sekretar Ministarstva pravde Snežana Malović, pomoćnik ministra pravde za informacione tehnologije Dejan Pašić i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

"Popis spisa - Doket" je hronološki spisak svih pismena-podnesaka i radnji u predmetu koji se rešava pred trgovinskim sudom. Objavljivanje tog dokumenta na Internetu moguće je zahvaljujući sistemu za automatsko vođenje predmeta (AVP), koji je razvijen u okviru Projekta reforme sudske uprave trgovinskih sudova u Srbiji, koji je finansiran od strane američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a čija je vrednost 12,9 miliona dolara.

Prednosti objavljivanja "Popisa spisa - Doketa" na Internetu su u tome što se na taj način omogućava javnosti potpun uvid u kompletan spisak svih radnji u predmetima koji se rešavaju u trgovinskim sudovima, a strankama i građanima omogućava da se putem interneta informišu o statusu predmeta. Time će se ne samo postići ušteda vremena za stranke u sporu i povećati transparentost rada sudova, već i povećati efikasnost i delotvornost trgovinskog sudstva, jer će građani i zaposleni u sudovima trošiti manje vremena na pretragu, odnosno pružanje informacija o statusu predmeta. Ovo je značajan korak ka unapređenju pravosuđa u Srbiji, kako u tehnološkom, tako i u smislu veće transparentnosti u radu.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ