POTPISAN UGOVOR O IZRUČENjU IZMEĐU CRNE GORE I SRBIJE

29.11.2010.

BEOGRAD 29. OKTOBAR

Ministarka pravde Snežana Malović i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović potpisali su u Beogradu Sporazum o izručenju koji predviđa ekstradiciju vlastitih državljana između dve države.

Ministarka Malović istakla je da se ugovor primenjuje od momenta potpisivanja i da je pre ugovorenog termina potpisan zbog opreativnih istraga koje su u toku i na osnovu kojih je već došlo do hapšenja određenih lica.

„Očekujem da ćemo uskoro imati rezultate, tačnije da će ubrzo uslediti prva izručenja po ovom osnovu “, rekla je Malović.

Ministarka pravde je nakon potpisanog sporazuma ocenila da su ovim činom Srbija i Crna Gora pokazale odlučnost da organizovanom kriminalu pruže pravi odgovor.

„Potpisivanjem ovog sporazuma otklonjene su prepreke koje su poslednjih godinu dana na polju pravne saradnje opterećivale odnose dve države i njime je napravljen veliki korak, a ovim je i Crna Gora jasno pokazala da ima političku volju da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom“, navela je Malović.

Prema njenim rečima, značaj potpisanog sporazuma je upravo u tome što se njime omogućava da svi oni koji već duže vreme izbegavaju hapšenja i suđenja, skrivajući se iza državljanstva, budu procesuirani.
„Srbija neće biti utočište kriminalcima“, poručila je Malović.

U odnosu na slične ugovore koje smo do sada zaključili sa drugim državama sporazumom sa Crnom Gorom, kako je navela, otišli smo korak dalje imajući u vidu da je njime obuhvaćen širi spektar krivičnih dela za koje se može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana.

Malović je precizirala da se izručenje može dozvoliti za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, krivičnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, pranje novca i druga teška krivična dela za koja je zaprećena kazna od pet godina zatvora i više.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ