Potpisani sporazumi u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija - 12. novembar 2009. godine

18.11.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović potpisala je danas, 12. novembra 2009. godine, Sporazum o saradnji između ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalne politike i prosvete u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i Sporazum o obrazovanju Saveta za suprotstavljanje ilegalnim migracijama. Sporazume su potpisali i ministar unitrašnjih poslova Ivica Dačić, odbrane Dragan Šutanovac, finansija Diana Dragutinović, prosvete Žarko Obradović, rada i socijalne politike Rasim Ljajić i zdravlja Tomica Milosavljević.

Ministarka Malović podsetila je da su izmenama Krivičnog zakonika pooštrene kazne za trgovinu ljudima, i navela da je za osnovni oblik trgovine ljudima zaprećena minimalna zatvorska kazna od tri godine. Malović je ukazala da je u borbi protiv trgovine ljudima neophodno što pre primeniti Zakon o oduzimanju imovine stečene vršenjem krivičnih dela, i naglasila da je Vlada Srbije odlučna da se suprotstavi svim vidovima kriminala, uključujući i trgovinu ljudima. Ministarka Malović je podsetila da su prilikom formiranja Vlade Srbije definisana dva cilja – borba protiv kriminala i korupcije i evropske integracije, i dodala da potpisivanje ovih sporazuma doprinosi realizaciji ovih ciljeva. Borba protiv trgovine ljudima jedna je od najvažnijih oblasti koja utiče na naš proces evropskih integracija i Srbija od početka i odlučno mora da sankcioniše ove pojave, jer će nakon liberalizacije viznog režima biti više problema kada su u pitanju ilegalne migracije, rekla je Malović. Prema njenim rečima, u ovoj borbi neophodna je dobra koordinacija državnih organa, regionalna saradnja, kao i saradnja sa medijima i prosvetnim ustanovama. Ministraka Malović je podsetila i da je Srbija ratifikovala konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima, koja je najsavremeniji pravni akt za borbu protiv ove nelegalne aktivnosti.

Ona je dodala i da su srpski stručnjaci pozvani da kao deo tima Ujedinjenih nacija učestvuju u izradi zakona koji treba da predstavlja pravni okvir za sva nacionalna zakonodavstva u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ