POTPISIVANjE 4. DODATNOG PROTOKOLA O EKSTRADICIJI

20.09.2012.

Danas će, u ime Vlade Republike Srbije, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković potpisati 4. dodatni protokol Evropske konvencije o ekstradiciji Saveta Evrope. Ovim protokolom, obezbediće se osnova za jednostavnije procedure ekstradicije i izmeniti i dopuniti brojne odredbe Konvencije sa ciljem prilagođavanja savremenim potrebama.

Evropska konvencija o ekstradiciji iz 1978. godine, do danas je dopunjena sa tri dodatna protokola. Potpisivanje 4. dodatnog protokola uz Evropsku konvenciju o ekstradiciji, Srbiji će omogućiti znatno pojednostavljenje postupka izručenja optuženih i okrivljenih sa zemljama članicama ove konvencije. S obzirom na rešenja iz Protokola, koja predviđaju korišćenje savremenih sredstava komunikacije u postupku izručenja, otvara se mogućnost vansudskog rešavanja sporova. Takođe, u Protokolu se nalaze i smernice za pojednostavljenje procedure tranzita.

"Čast mi je da ću kao ministar pravde i državne uprave u ime Republike Srbije, potpisati protokol, koji će omogućiti da ruka srpske pravde dohvati svakog kriminalca. Potpisivanjem 4. dodatnog protokola Srbija će unaprediti ekstradiciju osuđenih i okrivljenih lica, dok samo pristupanje ovom protokolu čini Srbiju još jedan korak bliže Evropskoj uniji i onim čvrstim evropskim vrednostima, na prvom mestu zaštiti ljudskih prava,  za koje se zalaže i oko kojih je formiran Savet Evrope", izjavio je ministar Selaković pre početka potpisivanja Protokola.

Potpisivanje Protokola biće održano u 16 časova, u okviru zvaničnog programa drugog dana 31. Konvencije ministara Saveta Evrope.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ