PRAVNA SIGURNOST ZA INVESTITORE

15.11.2011.

Beograd, 15. novembar 2011. – Efikasan pravosudni sistem i zakoni iz te oblasti ključni su faktori za formiranje poslovnog ambijenta i zaštitu domaćih i stranih investicija, ocenjeno je danas na okruglom stolu o odnosu pravosuđa i rizika za ulaganja u Srbiju.

Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je na skupu posvećenom unapredjenju poslovnog ambijenta i smanjenju rizika ulaganja u Srbiju u Ekonomskom institutu u Beogradu da bez efikasnog pravosudnog sistema nema nema ni adekvatnog poslovnog ambijenta.

Ona je rekla da je jedan od osnovnih ciljeva reforme pravosudnog sustema stvoriti efikasno privredno sudstvo koje reaguje mimo dnevne politike i štiti interese domaćih i stranih investitora.

"Jedan od glavnih ciljeva Srbije je priključenje Evropskoj uniji, a jedan od preduslova za to je zaštita investicija", navela je ministarka.

Malović je predstavila osnovne karakteristike novog Zakona o parničnom postupku novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju i izrazila očekivanje da će građani i privreda u drugoj polovini naredne godine i osetiti sve efekte reformisanog pravosuđa.

Ona je kao pozitivan rezultat reforme u pravosuđu istakla privredno sudstvo koje, kako je ocenila, pokazuje zavidne rezultate po pitanju smanjivanja trajanja postupaka.

Prema njenim rečima, od početka reforme pravosuđa, broj predmeta starijih od pet godina pred Privrednim apelacionim sudom smanjen je za više od 70 odsto, dok su gotovo svi predmeti stariji od dve godine rešeni.

- Za sigurnost poslovanja, kako je navela, posebno će biti značajni javni registri koji će na najmanju meru smanjiti rizik poslovnog angažmana sa drugim privrednim subjektom. Sigurnost investicija i uspostavljanje poverenja domaćih i stranih investitora daće značajan podstrek privredi i verujem da će doveseti do većeg ulaganja. Na taj način povećaće se i sigurnost građana Srbije i u ekononomskom smislu.

Mi smo svesni značaja privrednog sudstva, a sigurna sam da su i nosioci pravosudnih funkcija svesni svoje odgovornosti, jer je postupanje u privrednim predmetima naš izlog u svet – istakla je Malović.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor rekao je da su pravosuđe i odgovarajući zakoni u toj oblasti od velikog značaja za razvoj privrede i da Svetska banka daje Srbiji punu podršku u tom pravcu.

Prema njegovoj oceni, veliki pomak u uspostavljanju poslovne klime u Srbiji su Zakon o parničnom postupku i Zakon o izvršenju i obezbeđenju čija primena počinje u februaru 2012. godine.

On je podsetio je da efikasno pravosuđe predstavlja podršku razvoju privrede, kao i da komplikovani procesi odbijaju investitore i mogu da dovedu do korupcije. Direktorka Misije USAID u Srbiji Suzan Fric istakla je da su investitorima potrebni brzi i efikasni postupci što prema nekim istraživanjima koje je navela, nije slučaj.

Fric naglasila je da je pravosudni sistem od ključne važnosti za poslovnu zajednicu i da su poslovnim ljudima potrebne blagovremene sudske odluke, jer investitori idu uvek tamo gde imaju pravnu sigurnost i zaštitu.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da je privreda pozitivno dočekala donošenje ovih zakona, jer dugi sudski postupci i nemogućnost izvršenja idu u korist takozvanog dužničkog lobija.

Prema njegovim rečima, to je bilo loše za investiranje u Srbiji i generalno za poslovnu klimu, ali je ključno kako ćese doneti zakoni primenjivati u praksi. Učesnici skupa ocenili su da je potrebno uspostaviti institucije za sprovođenje svih donetih zakona i podzakonskih akata, edukovati sudije, ukazujući i na problem sudskih veštaka.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ