Predstavljen Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju - 9. februar 2010. godine

10.02.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović i ambasadorka SAD Meri Vorlik otvorile su konferenciju “Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju: ključne izmene” koja je održana 9. februara u Beogradu. U uvodnoj reči, ministarka Malović je istakla da je Srbija među poslednjima u Evropi po efikasnosti izvršenja sudskih presuda, pošto se u našoj zemlji naplati svega pet odsto presuda, Ona je navela da ovakvo stanje stvara pravnu nesigurnost građana i odvraća investirore i najavila da bi to trebalo da se promeni donošenjem novog zakona o izvršenju i obezbeđenju.

"Sadašnji Zakon o izvršnom postupku ima mnoge mane koje su uticale da se posle izvršnosti presude vodi još jedan sudski postupak sa neizvesnim i uglavnom neprimereno dugim trajanjem, nekada i duže od prethodnog parničnog postupka. Time su obesmišljeni princip pravičnog suđenja, pravna sigurnost i pravna izvesnost", rekla je ona.  Novi zakon, čiji je nacrt rađen protekle dve godine, prema njenim rečima, trebalo bi da obezbedi brzo i efikasno izvršenje sudskih odluka u građanskim i privrednim postupcima.

Ministarka Malović je kao "najveću novinu" u reformi izvršnog postupka i nacrtu zakona navela sistem dvojakog načina izvršenja sudskih odluka, odnosno uvođenje privatnih profesionalnih izvršitelja, pored postojećih sudskih izvršitelja. "Poverilac, posle pravosnažne odluke o izvršenju, može da bira da li će izvršenje poveriti sudskom ili privatnom profesionalnom izvršitelju. Profesionalni izvršitelji biće nova pravosudna profesija sa javnim ovlašćenjima u pravosudnom sistemu i oni će preuzeti deo sudskih poslova", rekla je Malovićeva. Ona je dodala da će privatni izvršitelji obavljati značajne poslove koje su ranije obavljali sudski izvršitelji i da se zato od njih očekuje stručnost i efikasnost i istakla da će oni "dobijati određenu nagradu" od onih koji ih angažuju, ali će i odgovarati svojom imovinom za štetu koju eventualno pričine svojom krivicom.

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik istakla je da je izvršenje sudskih odluka centralno pitanje moći države u obezbeđivanju pravde građanima. "Nema pravde bez izvršenja sudskih odluka. Reforma sistema izvršenja je suštinski značajna i za ekonomski razvoj Srbije. Nacrt zakona je izuzetno važan zbog ekonomije i drago mi je zbog javne rasprave koja se vodi o zakonu pre nego što će otići u parlament, jer je iskustvo pokazalo da javna diskusija uvek dovodi do boljeg i efikasnijeg zakona", rekla je Meri Vorlik.

Prema njenim rečima, SAD su preko  progeama USAID proteklih godina radile sa Vladom Srbije na jačanju temelja srpske ekomomije i stvorile uslove za poboljšanje klime za investiranje u Srbiji.

Govor ministarke pravde možete preuzeti ovde

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ