Predstavljen projekat besplatne pravne pomoći za građane Srbije

5.02.2007.

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Zoran Stojković i stalni predstavnik Programa za razvoj UN (UNDP) Lens Klark potpisali su danas projektni dokument "Stvaranje efektivnog i održivog sistema za pružanje besplatne pravne pomoći u Republici Srbiji".

Lens Klark i Zoran Stojković

Tom prilikom ministar Stojković je istakao da je Projekat pružanja besplatne pravne pomoći u skladu sa Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa i dodao da postoje slučajevi siromašnih ljudi ili zanemarenih grupa, kao što su Romi, koji nisu u stanju da finansiraju ostvarivanje svojih prava.

Prema njegovim rečima, građanima se mora pružiti način da ostvare svoja prava, pri čemu sistem za ostvarivanje tih prava mora biti u skladu sa budžetom kako bi se osigurala primena zakona.

Stojković je podsetio na to da je već formirana radna grupa koja će izraditi pravni okvir za realizaciju projekta stvaranja efektivnog i održivog sistema za pružanje besplatne pravne pomoći, uz napomenu da je smisao ovog projekta da se izvrši potpuna valjana provera tog zakonskog okvira.

Lens Klark je ukazao na to da je cilj projekta da se za one koji nisu u mogućnosti da plate pravne usluge uspostavi efektivan i ekonomski dostupan sistem pravne pomoći koji finansira i vodi država.

On je precizirao da je UNDP za realizuju pomenutog projekta obezbedio finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu pomoć (SIDA) u iznosu od 1,2 miliona dolara i naveo da će projekat biti realizovan tokom 24 meseca, to jest od 2007. do 2009. godine.

Istovremeno, Klark je objasnio da dostupnost pravde svim građanima proističe iz međunarodnih dokumenata koje je Srbija potpisala, kao što su Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ