Predstavljena Radna verzija Zakonika o svojini i drugim stvarnim pravima - 19.12.2008. godine

19.12.2008.

Okrugli sto na temu Radna verzija Zakonika o svojini i drugim stvarnim pravima održan je 18.12.2008. godine u organizaciji Ministarstva pravde i GTZ - nemačke organizacije za tehničku saradnju, u "Palati Srbija" u Beogradu, a prisustvovalo je više od stotinu pravnih eksperata i drugih gostiju. Ovaj skup obeležio je početak javne rasprave o radnoj verziji zakona, koja će trajati do 1.marta 2009.godine.

Pozdravnim govorom skupu se obratio državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen koji je izrazio veliko zadovoljstvo što Ministarsarstva pravde pred kraj godine predstavilja radnu verziju jednog zakonika iz značajne oblasti materjalnog građanskog prava-Zakonika o svojini i drugim stvarnim pravima.

«Važeći Zakon o osnovama svojinsko pravnih odnosa, donet nakon Zakona o svojinsko pravnim odnosima iz 1980.godine, koji je usledio posle  zakona kojima su  uređeni obligaciono pravni i porodično pravni odnosi, kao i oblast naslednog prava, ne zadovoljava današnje porebe našeg društva i ostavlja nepovoljan utisak. Nedovoljno razrađena zakonska pravila stvarnog prava i njegovo dugogodišnje ideološko-političko tretiranje kroz društvenu svojinu kao pojavni oblik,njenu nedovoljnu određenost i mogućnost  manipulacije u funkciji politike, koja i danas ostavlja svoje tragove, imperativ ostvarivanja ljudskih prava u ovoj oblasti, uspostavljanje jasnih odnosa, pravne sigurnosti i stabilnosti zbog neophodno potrebnih nam investicija, kao i uskalađenost ovog zakona sa evropskim standardima,uslovljavaju nužnost donošenja novog, modernog zakonika koji reguliše oblast prava svojine,ali i drugih značajnih stvarnih prava» istakao je Homen.

Radnu verziju zakonika predstavili su Vladimir Vodinelić,profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu,kopredsednik radne grupe, Ljubica Milutinović, sudija Vrhovnog suda Srbije, Snežana Andrejević, sudija Vrhovnog suda Srbije, Miloš Živković, asistent Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu,članovi radne grupe dok su moderatori bili Vojkan Simić,pomoćnik ministra pravde, član radne grupe i dr Thomas Meyer,predstavnik GTZ-a.

Na kraju ovog zasedanja zaključeno je da Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa nije bio dovoljan regulator stvarnopravnih odnosa ni u vremenu kome je bio namenjen, dok je u promenjenim društvenim okolnostima njegova nedovoljnost postala samo još očiglednija. O potrebi celovitog uređenja stvarnopravnih odnosa postoji posvemašnja saglasnost. Takođe, pravni eksperti su se saglasili da Nacrt jasno određuje koja prava zaslužuju da budu stvarna prava, tj. snabdevena tzv. pravom sledovanja, odnosno suprotstavljivošću, kao sredstvom da se titularu obezbedi čvrsta veza sa objektom prava i uticaj na njega. Što se tiče tog kruga stvarnih prava prava iz Nacrta, valjalo bi u pogledu prava poverene obezbeđujuće svojine (tzv. fiducijarni prenos svojine) preispitati da li je opravdano da mu se dâ status stvarnog prava (čl. 633. i d.). Sugeriše se da se ponovo razmotri ne bi li u integracione evropske procese, kojima Srbija teži, trebalo ući sa liberalnijim režimom mogućnosti da stranci stiču pravo svojine na nepokretnostima nego što je režim sadržan u Nacrtu (čl. 33).

Na skupu je zaključeno i to da bi trebalo razmotriti ne bi li bilo primerenije da se odluka o nekim pitanjima iz domena etažne svojine, a jedno od njih je ustupanje pojedinog zajedničkog dela zgrade radi adaptacije, donosi po principu jednoglasnosti, a ne dvotrećinskom većinom kao u Nacrtu (čl. 273), mada u odnosu na važeće ređenje i dvotrećinska većina otežava majorizaciju i sužava mogućnost za nevođenje računa o opravdanim interesima manjine.

Učesnici su se takođe saglasili da se sa ozakonjenjem ovog nacrta ne bi samo pogoršao i dalje usložnio ionako nepovoljan položaj žrtava nekadašnjih povreda prava svojine, vršenih iz ideoloških razloga, valjalo bi da zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećivanju za oduzetu imovinu bude donet najkasnije istovremeno sa ozakonjenjem ovog Nacrta.


Uskoro će biti otvorena mogućnost za ostavljanje komentara i davanje predloga, sugestija za izmene Modela Zakona o svojini na forumu sajta Ministarstva pravde.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ