Predstavljene nove uniforme pravosudne straže - 28.11.2008. godine

28.11.2008.

U Okružnom sudu u Beogradu 28. novembra 2008. godine predstavljene su uniforme koje će nositi predstavnici pravosudne straže.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je novinarima da je uvođenje pravosudne straže deo sveobuhvatne reforme pravosuđa i novog zakona o uređenju sudova. Homen je napomenuo da novi zakon samo predviđa ustanovljavanje pravosudne straže, a da je krajnja ideja da se na osnovu novog zakona pravosudna straža pretvori u sudsku policiju. On je kazao da je to dobro rešenje, po uzoru na slična rešenja u zemljama EU i dodao da pravljenje takvih organa podrazumeva posebnu obuku i velike materijalne troškove.

Homen je rekao da, bez obzira na troškove, treba obezbediti nepristrasnost i nezavisnost sudija u postupanju, i naveo da je to nemoguće bez osnovnih garancija za njihovu bezbednost.

«Element bezbednosti u sudovima i element bezbednosti za nosioce pravosudnih funkcija je jedan od ključnih stvari na koje posebno obraća pažnju Ministarstvo pravde. U tom smislu smo za pravosudne organe obezbedili 750 pravosudnih stražara i kao tehničku opremu koja će pomoći daljem povećanju bezbednosti u sudovima», rekao je Homen i napomenuo da u Srbiji kao tranzicionoj zemlji na putu ka EU postoji veliki problem bezbednosti.

»Ono što je naša konačna ideja i što treba da nam bude cilj je da obezbedimo takve uslove i takvu tehničku opremljenost sudova da se ne postupa po lažnim dojavama bombe», kazao je Homen.

Državni sekretar Ministarstva pravde Homen zahvalio se Republičkom javnom tužilaštvu  na intenzivnom radu u slučajevima lažnih dojava o postavljenim bombama u sudovima u Srbiji.

On je istakao da je do sada u tim slučajevima bilo nekoliko osuđujućih presuda i da očekuje da će se «taj trend nastaviti».

Homen je kazao da je nadležnost pravosudne straže u okviru pravosudnih objekata i da će sarađivati sa MUP i Bezbednosno-informativnom agencijom, koje su  nadležne za bezbednost nosilaca pravosudnih funkcija van zgrada sudova.
Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić istakao je da je ta institucija «nažalost bila najviše pogođena lažnim dojavama o postavljenim bombama».

On je kazao da lažne dojave «onemogućavaju brz i efikasan rad» Okružnog suda i svih pravosudnih institucija koje se nalaze u Palati pravde.

Važić je naveo da će uskoro biti predstavljeni i novi tehnički uređaji-video nadzor i skeneri koji će doprineti bolju bezbednost u toj zgradi.

Okružni sud u Beogradu je jedna od prvih institucija koja je dobila nove uniforme. Pripadnici pravosudne straže nosiće teget uniforme (sako i pantalone), plave košulje i teget kravate. Na desnom ramenu nalazi se natpis sudska straža, ana levom ramenu grb Srbije.  Sa leve prednje strane je službena značka sa identifikacionim brojem.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ