Predstavljeni rezultati primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela - 17. januar 2010. godine

17.01.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević predstavili su danas, 17. januara 2010. godine, rezultate primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji se primenjuje od 1. marta 2009. godine. Od početka primene ovog zakona u Srbiji je pokrenuta 21 finansijska istraga protiv 208 ljudi. Ukupna vrednost zaplenjene imovine je više desetina miliona evra.

Zaplenjen je veliki broj automobila, među kojima su su neki i veoma luksuzni, kao što su Porše, Audi, BMW i dr. Govoreći o automobilima koji su prikazani ispred zgarde Specijlanog suda u Ustaničkoj ulici, a koji su oduzeti na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je istakao da je verednost pojedinih od tih vozila veća od 50.000 evra. “Ta vozila su po pravilu oduzeta od osoba koje nemaju ni dana radnog staža, niti su se ikada bavila legalnim poslom”, rekao je Radisavljević. Najveći deo zaplenjene imovine oduzet je od narko dilera,a prisutnima je prikazan i video snimak oduzimanja 550 000 evra trgovcima narkotika. Na osnovu iznetih podataka, Radisavljević je naveo da  bi se moglo zaključiti da je narko biznih veoma zastupljen na našim prostorima i donosi jako velik profit, da narko grupe deluju na međunarodnom području, kao i da njihovi bosovi ogranizuju nabavljanje i transport ogromne količine droge, pre svega namenjene za Zapadnu Evropu. Radisavljević je rekao da se zbog toga intezivno sarađuje sa većinom evropskih zamalja i napomeno da trgovina drogom ugrožava Srbiju i kroz to što se "prljavi novac" plasira u zemlju koristeći privatizaciju, stanogradnju i druge načine. On je podsetio na akciju “Balkanski ratnik”, kada je u saradnji sa srpskim organima u Urugvaju i Argentini zaplenjeno više do dve i po tone kokaina, što je bila jedna od najvećih zaplena u svetu u 2009. godini.

Ministarka pravde Snežana Malović je navela da jedan narko diler, koji truje decu na ulicama, za jedno veče zaradi koliko rudar, koji izgrađuje Srbiju, zaradi za ceo život. “Mislim da postoji i politički i društveni konsenzus da im kažemo-dosta je bilo” istakla je ministraka i najavila nastavak oštre borbe protiv organizovanog kriminala. “Nemamo nameru da ubiramo jeftine političke poene na ovaj način, već da obezbedimao sigurnost našim građanima. Nas ne zanimaju hapšenja da bismo slikali sudije ili fudbalere koji se hapse, nama je potrebna pravda”, rekla je Malovićeva .Ona je najavila da će oduzeta imovina stečena kriminalom građanima biti vraćena otvaranjem vrtića, škola i na druge načine.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ