PREDSTAVNICI JRGA PROJEKTA AMERIČKE AGENCIJE ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ (USAID) U ZVANIČNOJ POSETI MINISTARSTVU PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE

12.03.2013.

Pomoćnik ministra pravde i državne uprave, Ljiljana Blagojević  sastala se sa predstavnicima Projekta za reformu provosuđa i odgovornu vlast (JRGA), koji je inicirala USAID 2011. godine.

Predstavnici JRGA-e istakli su da je osnovni cilj ovog projekta pružanje pomoći Ministarstvu pravde i državne uprave i Visokom savetu sudstva u jačanju vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i pravosudne administracije u Srbiji, podizanje svesti javnosti o reformama u sektoru pravosuđa, kao i jačanje kapaciteta srpske Vlade, nezavisnih agencija i civilnog društva da prepoznaju i spreče korupciju.

Direktor ovog projekta, gospodin Lorens Veter je istakao da je svestan stanja u kome se nalaze sudovi u Srbiji i da je tim povodom sastavljena sveobuhvatna analiza njihovih smeštajnih kapaciteta sa predlozima za njihovo unapređenje ili relokaciju. Tako je započet postupak nabavke pre svega kompjuterske opreme, što će biti preduslov za uvođenje softvera za upravljanje predmetima za sve sudove u Srbiji (oko 800 računara i 350 štampača).  

Na sastanku je dogovoreno da će projekat nastaviti da radi na unapređenju uslova rada prekršajnih sudova, kako kroz materijalna ulaganja u renoviranje objekta i nabavku opreme, pružanje direktne stručne pomoći za unapređenje efikasnosti rada sudova, njihovu bolju organizaciju i poboljšanje naplate sudskih troškova i kazni, tako i kroz reformu zakonodavnog okvira i kontinuiranu stručnu edukaciju sudija i zaposlenih u prekršajnim sudovima.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ