PRIJEM PRVE GENERACIJE POLAZNIKA PRAVOSUDNE AKADEMIJE

9.11.2010.

BEOGRAD, 9. NOVEMBAR

Proces pravosudnih reformi u Srbiji treba da bude dovršen po standardima Evropske unije, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić i dodao da ohrabruje sve činioce pravosudnog sistema da nastave dalje sprovođenje reformi.

Ušestvujući na prijemu prve generacije polaznika Pravosudne akademije, predsednik Tadić je rekao da je u domenu pravosuđa Evropske unije postignut visok standard i da je to model koji Srbija želi da sledi, jer pradstavlja kristalizaciju više zemalja.

"To nije nikakav diktat, to je naša volja", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, reforma pravosuđa je veoma kompleksan proces, zbog opšteg sloma vrednosti devedesetih godina prošlog veka, pa državne institucije koje ga sprovode zaslužuju ohrabrenje.
Tadić je naveo da je upravo taj slom vrednosti prouzrokovao urušavanje ekonomije, ali i stvorio nasilje i mržnju koje su i danas prisutne, kako na sportskim utakmicama, tako i na političkim forumima, zbog čega pravosuđe treba da reaguje odgovarajućim kaznenim merama.

Predsednik je dodao da će reforma pravosuđa biti još jedan iskorak ka članstvu u Evropsku uniju, kroz izgradnju kredibilnih institucija koje će imati poverenje građana.

"Samo tako možemo da izgradimo demokratsko društvo. Samo u društvu u kojem niko nije nedodirljiv, svi građani mogu da budu sigurni. U suprotnom, to društvo nema budućnost", rekao je Tadić.

Predsednik je polaznicima Pravosudne akademije rekao da izgradnja institucija i pravosudnog sistema u celini treba da obezbedi funkcionisanje pravnog poretka u državi, vladavinu prava i strogu primenu pravnih normi.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je Pravosudna akademija osnovana sa ciljem da depolitizuje pravosuđe, što je cilj svakog demokratskog, otvorenog društva.

Malovićeva je rekla da je uspostavljanje takve ustanove u Srbiji put ka ostvarivanju istinske nezavisnoti pravosuđa.

Ministarka je navela da je kvalitet sprovođenja pravde u Srbiji unapređen pravosudnom reformom koja je, kako je istakla, otvorila mnoga pitanja i to su prvi izazovi pred kojima ne sme da se ustukne.

"Spremni smo da se suočimo sa svim preprekama na putu njenog uspeha, a samim tim i uspeha Srbije u borbi sa organizovanim kriminalom, korupcijom, nasleđem ratnih zločina. Sarađivaćemo sa Evropom u svakom pojedinačnom segmentu i presretati probleme koji potiču iz korenite promene našeg sudskog sistema ", naglasila je Malović.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović rekla je da Srbija mora da stvori institucije koje će napraviti nezavisnog i časnog sudiju i da je reforma pravosuđa sprovedena, kako bi se stvorio sistem  pravne države kojoj će građani verovati.

"Nije srećna država koja je morala da izvrši opšti izbor", kazala je Mesarović , navodeći da svrha izbora nije poslušno, već nezavisno i časno sudstvo.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da Evropska komisija snažno podržava reformu u oblasti pravosuđa, ali da je potrebno još raditi kako bi se vratilo poverenje građana u sudski sistem.

Dežer je naveo da je reforma donela i brojne izazove, ali da EU stoji uz Srbiju u borbi sa tim izazovima.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić rekao je da je osnivanje tog edukativnog centra za pravosudne organe korak u unapređenju rada pravosuđa i njihovih nosilaca.

Dvadeset dvoje sudija i tužilaca proćiće, u okviru Akademije, praktičnu obuku, koja će trajati dve godine.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ