Primena alternativnih sankcija u Valjevu - 5. februar 2010. godine

9.02.2010.

Ministarka pravde Snežana Malović i gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević potpisali su danas, 5. februara 2010. godine, Memorandum o saradnji u sprovođenju alternativnih sankcija. Na ovaj način Valjevo je, pored Beograda, Subotice i Kragujevca, uključeno u sistem alternativnih sankcija, što omogućava izvršenje kazne rada u javnom interesu i uslovne osude sa zaštitnim nadzorom u ovom gradu.

Ministarka pravde Snežana Malović istakla je da je za efikasno sprovođenje i postizanje pozitivnih efekata ovih mera jedan od najvažnijih preduslova razumevanje i podrška lokalne zajednice odnosno celog društva, i naglasila važnost uključivanja javno-komunalnih preduzeća, određenih socijalnih ustanova, kao i neprofitnih organzicija u ovaj sistem. Ona je ukazala da alternativne sankcije ne predstavljaju uvlažavanje kazne ni aboliciju već pre svega eliminišu negativne uticije zatvora,stigmatizaciju osuđenog i otklanjaju neželjene posledice po funkcionisanje porodica ovih lica.

Ministarka Malović je navela da je od početka primene alternativnih sankcija u Srbiji izrečeno 95 presuda kazne rada u javnom interesu i 36 uslovnih osuda za zaštitnim nadzorom i izrazila nadu da će ubuduće alternativne sankcije biti dominantan vid sankcija za lakša krivična dela za lica koja ova dela počine po prvi put.
„Evropska praksa pokazala je da se primenom alternativnih sankcija smanjuje broj povratnika, što je jedan od prioritetnih ciljeva kaznene politike i smatram da smo na dobrom putu da na ovom polju ostvarimo zadovoljavajuće rezultate“  navela je Malović.

Ministraka je najavila će se tokom 2010. godine u sistem alternativnih sankcija uključiti Novi Sad, Leskovac i Niš, kao i da će se uspostaviti preduslovi za izvršenje u još 6 gradova, čime bi se obuhvatilo preko 90 odsto teritorije Republike Srbije.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović, vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda Ljiljana Korać,  vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Valjevu Veljko Marić, upravnik KPZ za maloletnike Željko Gradiška, kao i direktori javno-komunalnih preduzeća Valjeva u kojima će se izvršavati ove sankcije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ