Priznanje sudskom veću na presudi za ubistvo premijera Đinđića

24.05.2007.

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović odao je priznanje sudskom veću Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu i predsedniku tog veća Nati Mesarević, jer su u obavljanju svoje sudijske dužnosti u vrlo složenim okolnostima prihvatili da privedu kraju prvostepeni postupak optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Petrović je na konferenciji za novinare, održanoj u Vladi Srbije, istakao da je Srbija, donošenjem presude, dobila vrlo jasno saznanje da je u našoj zemlji moguće da u najtežim krivičnim predmetima sudije primenjuju zakon i po sopstvenoj savesti. Prema njegovim rečima, to je odlika civilizovanih zemalja i tačka razdvajanja između zemalja koje se mogu svrstati u civilizovani svet i onih drugih, pri čemu se Srbija u svojoj državno-pravnoj istoriji nije suočavala sa ovakvim sudskim procesima.

On je podsetio na to da su optužene osobe za krivično delo ubistva predstavnika najviših organa državne vlasti, ali isto tako i za krivično delo udruživanja radi neprijateljske delatnosti, i ukazao na to da su ova dela kvalifikovana kao dela koja su učinjena sa namerom ugrožavanja ustavnog poretka.

Petrović je ocenio da je veoma važno da je postupak, posle mnogo vremena i teških faza kroz koje je prošao, završen presudom i dodao da se ova sudska procedura neće završiti na ovoj odluci, jer su branioci optuženih, kao i tužilac najavili žalbe, tako da nas očekuje drugostepeni postupak. Ministar je izrazio nadu da će ta procedura biti završena u razumnom roku i naveo da posle drugostepene odluke postoji mogućnost, po našem krivično-procesnom zakonodavstvu, da se uputi redovan pravni lek.

On je istakao da će Ministarstvo pravde i Vlada Srbije podržati specijalizovano pravosuđe i najavio da će na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja Skupštine Srbije biti izmene Zakonika o krivičnom postupku koje se odnose na pritvor. Prema njegovim rečima, izmene Zakonika su potrebne jer je neophodno da se stvore svi potrebni uslovi da se najsloženiji krivični postupci, a jedan od njih je i postupak protiv okrivljenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, privedu kraju u regularnim uslovima. Takođe, neophodno je stvoriti i zakonski osnov za to da trajanje pritvora bude upodobljeno potrebama krivičnog postupka, a da u isto vreme prava okrivljenih i optuženih budu zagarantovana i zaštićena u skladu sa najvišim standardima civilizovanog sveta, zaključio je Petrović.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ