Promocija publikacije “Prvih šest godina” Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal - 8. jul 2009.

9.07.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović prisustvovala je promociji publikacije „Prvih šest godina“ Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal koja je održana 8. jula 2009. u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. 

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević predstavljajući publikaciju kojom se obeležava šestogodišnjica rada istakao je da su prioriteti Specijalnog tužilaštva uspešna primena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, borba sa kriminalnim grupama koje se bave krijumčarenjem narkotika i zloupotrebe službenog položaja u javnim preduzećima. Radisavljević je naveo da su kapaciteti države u borbi protiv organizovanog kriminala svakog dana sve jači. Ujedno, najavljeno je da će u narednom periodu prioritet tužilaštva biti jačanje međunarodne saradnje sa italijanskim pravosuđem kao i sa tužilaštvima zapadnog Balkana odnosno sa svim evropskim državama gde pripadnici srpske zajednice.

Ministarka pravde Snežana Malović istakla je da je Srbija spremna da se obračuna sa organizovanim kriminalom i da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije.

- Želimo da se obračunamo sa organizovanim kriminalom, da mu zadamo poslednji udarac - istakla je Malovićeva, dodavši da on mora biti sveden na nivo koji neće ugrožavati državu. Ona je podsetila da su Specijalno tužilaštvio i Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu za organizovani kriminal obrazovani Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i da očekuje da će se uskoro zakon o izmenama i dopunama ovog zakona naći na dnevnom redu Narodne skupštine. Ministraka je ocenila da po svojim rezultatima Specijalno tužilaštvo i Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu jesu najzdraviji deo srpskog pravosuđa koje je u potpunosti osposobljeno da sudi za organizovani kriminal. Ona je ponovila da  transnacionalni kriminal ne zna za granice i da je zbog toga neophodno da tužilaštva sarađuju.

Glavni tužilac Italije za borbu protiv mafije Pjetro Graso upozorio je da je organizovani kriminal velika opasnost koja je poprimila nove karakteristike i koja deluje u svim oblastima. Graso je najavio i oštru borbu protiv trgovine ljudima,kao i protiv trgovine otpadnim materijalom i krivotvorenom robom.

Skupu povodom obeležavanja rada šest godina rada tužilaštva prisustvovali su Tomas Mur, v.d šefa Misije OEBS-a u Srbiji, Nata Mesarović, v.d predsednice Vrhovnog suda Srbije, Milorad Veljović, direktor policije, Saša Vukadinović, direktor BIA, bivši i sadašnji tužioci i sudije Specijalnog suda, Veća za ratne zločine i Vrhovnog suda Srbije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ