REGIONALNA MINISTARSKA KONFERENCIJA O ORGANIZOVANOM KRIMINALU

4.10.2010.

BEOGRAD, 4-5. OKTOBAR

Ključni element borbe protiv organizovanog kriminala jeste regionalna saradnja, ocenili su učesnici ministarske konferencije "Jačanje regionalne i transnacionalne saradnje kao preduslov za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala na području Jugoistočne Evrope", održane u Beogradu u organizaciji Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić, otvarajući konferenciju, poručio je da je Srbija jača od svake kriminalne struktur, kao i da je njen institucionalni kapacitet za efikasnu borbu protiv kriminala u punoj meri uspostavljen ove godine.

"Srbija neće stati u borbi protiv organizovanog kriminala – ovo je zemlja koja je neprijateljska organizovanom kriminalu i mi ćemo nastaviti da budemo udarna igla u toj borbi. Ja to mogu da vam obećam – mislim i na ovu Vladu i na mene kao predsenika i to je jedan od najvažnijih mojih ličnih ciljeva".

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da je zajednički zadatak država u regionu da odgovore na globalizaciju organizovanog kriminala i pošalju jasnu poruku da, bez obzira koliko je neko moćan, bogat, opasan ili lukav, da će mu se adekvatno suprostaviti. Posle potpisivanja ugovora o izručenju sa Hrvatskom i najava takvih sporazuma sa BiH i Crnom Gorom Malovićeva smatra da treba otići i korka dalje:

"Logičan sled saradnje država Zapadnog Balkana je ostvarivanje ideje zaključivanja balkanskog – regionalnog naloga za hapšenje, kojim bi se olakšalo procesuiranje okrivnjenih za organizovani kriminal, korupciju, ali i za ratne zločine", istakla je Malović.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ukazao je da je regionalna saradnja ključ borbe protiv organizovanog kriminala i prema njegovim rečima ona se odvija mnogo intezivnije nego što se vidi u javnosti.

«Uveren sam da smo u godinama koje su iza nas dokazali da smo duboko svesni opasnosti koju organizovani kriminal nosi. Upravo su uspesi naše saradnje priznanje uspešnosti dosadašnjeg puta i pokazatelj daljeg pravca koji bi trebalo zajednički trasirati u bliskoj saradnji sa EU".

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer upozorio je da organizovani kriminal i korupcija predstavljaju pretnju po stabilnost Zapadnog Balkana.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ