Saopštenje ministarstva pravde

17.12.2006.

Naprasno probuđena želja gospodina Dinkića da donese zakon i osnuje nezavisnu agenciju za borbu protiv korupcije, kao i tvrdnje na stranačkim skupovima da u Vladi nije bilo iskrene volje za borbu protiv korupcije, verujemo da nije plod bilo kakvog iole ozbiljnog promišljanja, već puki marketing, ali loš.

Radi tačnog informisanja javnosti ukazujemo na to da je Vlada Srbije - Ministarstvo pravde, uz pomoć Nemačke i Slovenije kao mentora i gospodina Draga Kosa, predsednika tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, uradilo Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, koja je usvojena u Skupštini (Sl. glasnik RS br. 109/2005). Osnovana je i Komisija za provođenje navedene strategije, a urađen je i Akcioni plan za provođenje iste. Zakon o samostalnom i nezavisnom antikorupcijskom telu već je upućen u Skupštinu na usvajanje. Pošto je gospodin Dinkić to zaboravio, neka pogleda poslednji izveštaj Saveta Evrope za period januar-oktobar 2006. godine.

Inače, obračun sa korupcijom u svim oblastima je uveliko u toku i to narod zna.

Ako kaže da nije postojala iskrena volja u Vladi za borbu protiv korupcije, onda neka objasni zašto je bio uzdržan po pitanju usvajanja nacrta Zakona o nezavisnom antikorupcijskom telu - agenciji. Jedini posao koji iz te oblasti nije urađen, prema izveštaju GRECO (tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije), jeste Zakon o nezavisnom revizorskom telu, što je bila obaveza Ministarstva finansija. Reč je o telu koje bi kontrolisalo i samo Ministarstvo finansija.

Umesto da se gospodin Dinkić, a odskora i gospodin Petrović, podpredsednik DS-a, bave idejama o osnivanju Agencije za borbu protiv korupcije, jednostavnije je bilo da su došli u Skupštinu, gde su i njihovi poslanici primali plate, kako bi omogućili izglasavanje Zakona o nezavisnom antikorupcijskom telu, pa bi isto možda već bilo i formirano. Sve navodne ideje koje oni plasiraju u predizbornoj kampanji, napisane su u Zakonu koji je u Skupštini i sa čijom sadržinom su upoznati.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ