Saopštenje povodom dostavljene pismene molbe Upravi KPZ u Nišu od sada pokojnog Miomira Radosavljevića – 02.07.2009.

2.07.2009.

Dana 17. juna 2009. godine Upravi KPZ u Nišu dostavljena je pismena molba od sada pokojnog Miomira Radosavljevića zvanog Musa (1961.) da mu se poprave invalidska kolica. Tom prilikom rekao je da će štrajkovati glađu dok ih Uprava ne popravi.

V. d. upravnika KPZ u Nišu je doneo rešenje pod brojem 24-11016/2009-01/1 dana 24. juna kojim je obavezao nadležne službe  zavoda da od podnosioca pritužbe preuzmu invalidska kolica i organizuju njihovu popravku na teret sredstava KPZ u Nišu, a zbog teške materijalne situacije u kojoj se sada pokojni Radosavljević nalazio.

O svemu ovome upoznat je i zamenik zaštitnika građana Miloš Janković koji je u dva navrata razgovarao o tome sa direktorom Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Milanom Obradovićem.

Dana 29. juna Radosavljević je uputio dopis načelniku službe obezbeđenja KPZ Niš u kojem ga je obavestio da je lično razgovarao sa majstorom iz Beograda koji popravlja njegova kolica i konstatovali su da je reč o lakšem kvaru. Tom prilikom Radosavljević je napisao «smatram da će povraćaj kolica biti korektno završen, prekinuću štrajk glađu. Zahvaljujem se na razumevanju».

Dana 30. juna oko 6 i 30 časova u krevetu sobe u kojoj je boravio sa još trojicom osuđenika Miomir Radosavljević zatečen je bez znakova života. Odmah je prenet u zavodsku bolnicu na reanimaciju koja je bila bezuspešna te je dežurni lekar konstatovao smrt.
O ovome su odmah obavešeteni istražni sudija i policijska uprava u Nišu kako bi izvršili uviđaj, a sudija naložio obdukciju Radovanovića.

Preliminarni nalaz obdukcije ukazuje da se radi o prirodnoj – nenasilnoj smrti, a konstatovana je ciroza jetre u poodmaklom stadijumu. Toksikološki nalaz biće poznat za nekoliko dana kao dodatno veštačenje, jer je pokojni Radovanović  konzumirao i narkotike.
S obzirom da je bio težak invalid pokojni Radovanović je imao pojačan medicinski tretman, ali je poslednjih 15 dana odbijao preglede lekara. To su potvrdili i osuđenici koji su bili sa njim u sobi.

UPRAVA ZA IZVRŠENjE
ZAVODSKIH SANKCIJA

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ