Saopštenje povodom slučaja Šandora Kepira

13.03.2007.

Po zahtevu Ministarstva pravde Republike Srbije dobijena je presuda Glavnog suda Budimpešte od 19. februara 2007. godine kojom se konstatuje da je izrečena kazna od 10 godina zatvora po presudi broj 448/1943/118 Suda načelnika Generalštaba kraljevske vojske Mađarske NEIZVRŠIVA. Presudu kojom je dr Šandor Kepiro osuđen na kaznu zatvora od 10 godina smo mi dostavili na zahtev mađarskog pravosuđa.

U presudi mađarskog suda se konstatuje da oni nemaju presudu kojom je poništena osuđujuća presuda i da su zato angažovali veštaka-stručnjaka i konstatovano je da je nakon okupacije Mađarske od strane Trećeg rajha tadašnji opunomoćeni guverner Trećeg rajha dr Edmund Vesemajer dana 30.03.1944. godine zahtevao od mađarskog premijera Deme Stojai "ukidanje Novosadskog procesa i punu rehabilitaciju optuženih mađarskih oficira". Premijer Stojai je u vezi sa prvim zahtevom obećao, a u vezi drugog dela zahteva tražio da se predmet preispita.

U slučaju dr Šandora Kepira i drugih po službenoj dužnosti je pokrenuto vraćanje u čin i kao rezultat doneta je Uredba načelnika Generalštaba od 31.05.1945. godine kojom je dr Šandoru Kepiru vraćen čin koji je imao. Mađarski sud je utvrdio da je vraćanju u čin morao da prethodi postupak rehabilitacije i to sa nedvosmislenim zaključkom da je sproveden obnovljeni vojno-politički proces i na osnovu zahteva za poništaj donete presude. U najkraćem, osuđujuća presuda je poništena, dr Šandoru Kepiru kao neosuđivanom vraćen je čin koji je imao i moglo se smatrati da je imao vojnu karijeru bez prekida.

Mađarski sud je zaključio da je presuda od 10 godina kazne zatvora poništena u obnovljenom procesu i da je becpredmetan zahtev za izvršenje kazne od 10 godina zatvora.

Ovo Ministarstvo odmah se obratilo Vrhovnom tužiocu Mađarske dr Kovač Tamašu sa molbom da na navedenu presudu uloži žalbu i da nam dostavi drugostepenu odluku. Posebno smo ukazali da je Tužilaštvo u svom odgovoru od 16. decembra 2006. godine navelo da će u slučaju da Glavni sud Budimpešte utvrdi da se iz bilo kog razloga ne može izvršiti presuda iz 1944. godine, to Tužilaštvo pokrenuti krivični postupak protiv dr Šandora Kepira.

Izrazili smo našu nadu i zadovoljstvo takvim stavom tužioca imajući u vidu da ratni zločini ne zastarevaju.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ