Sastanak Komisije za primenu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije

9.05.2008.

U Vladi Republike Srbije danas je održana sednica Komisije za primenu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuka Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Na sednici je konstatovano da je Grupa država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope dostavila Nacrt izveštaja o ispunjenosti preporuka koje je neophodno sprovesti u borbi protiv korupcije, a koje će biti razmatrane na plenarnom zasedanju GRECO u junu u Strazburu.

Predsednik Komisije ministar pravde Dušan Petrović upoznao je članove Komisije sa preporukama i ukazao na obaveze državnih organa u borbi protiv korupcije koje je neophodno ispuniti, kako bi Republika Srbija dobila pozitivnu ocenu Saveta Evrope u borbi protiv korupcije.

Petrović je istakao da je neophodno da Republika Srbija do oktobra 2008. godine ispuni najmanje polovinu od 25 preporuka Saveta Evrope i time iskaže spremnost za borbu protiv korupcije, što je uslov za stavljanje Republike Srbije na belu šengen listu i za dalje evropske integracije. Ministar je  naveo da je određen broj preporuka već ispunjen, a da će ostale biti ispunjena usvajanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, što je moguće ostvariti već u prva dva meseca nakon formiranja nove vlade.

Komisija je konstatovala koji su najveći problemi Republike Srbije za ispunjenje preporuka GRECO i utvrdila obaveze pojedinačnih državnih organa u borbi protiv korupcije, koje su dužni da ispune u najkraćem roku. Posebno je utvrđena obaveza Ministarstva nadležnog za infrastrukturu, koje do sada nije pokazalo razumevanje za ispunjavanje preporuka GRECO u borbi protiv korupcije.

 

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ