Sastanak ministarke pravde Snežane Malović i ministra pravde Crne Gore Miraša Radovića - 25. februar 2010. godine

1.03.2010.

Delegacije Srbije i Crne Gore, koje su predvodili ministarka pravde Snežana Malović i ministar pravde Miraš Radović, sastale su u četvrtak, 25. februara 2010. godine u Vladi Srbije.  U delegaciji Srbije bili su i Republički javni tužilac Zagorka Dolovac i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, dok su u sastavu crnogorske delegacije bili i vrhovni državni tužilac Crne Gore Ranka Čarapić i specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Crne Gore Đurđina Ivanović.  Na sastanku su razmotrene mogućnosti unapređenja pravne saradnje, pre svega u oblasti međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, kao i otvorena pitanja i konkretni problemi u oblasti saradnje pravosudnih organa dve zemlje.

Nakon sastanka izdato je zajdeničko saopštenje u kojem se ističe da će celokupna pravosudna saradnja između Republike Srbije i Crne Gore biće znatno unapređena u predstojećem periodu, dok će se problemi u proceduri pružanja međunarodne pravne pomoći u slučaju „Balkanski ratnik“ prevazići kroz efikasniju komunikaciju između državnotužilačkih organizacija dve države. U tom cilju, dogovoreno je da se predstavnici tužilaštava Srbije i Crne Gore sastanu tokom sledeće nedelje, kako bi u neposrednoj komunikaciji razmotrili konkretne buduće korake koji vode prevazilaženju nesporazuma nastalih u proceduri pružanja međunarodne pravne pomoći.

Sagovornici su se složili da pitanje međunarodne pravne pomoći između pravosudnih organa dve države ne sme biti predmet politizacije, i da će ubuduće komunikacija po tom osnovu biti ostvarivana isključivo na stručnom nivou.

Ujedno, na sastanku je izražena zajednička spremnost za unapređenje pravosudne saradnje i posvećenost borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala, čije suzbijanje je od prvorazrednog značaja za obe države i region u celini.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ