Sastanak ministarke pravde Snežane Malović sa ministrom pravde Slovenije Alešom Zalarom - 8. jun 2009.

9.06.2009.

Na sastanku ministarke pravde Snežane Malović sa ministrom  pravde Slovenije Alešom Zalarom, održanom 3. juna 2009. u Beogradu, dogovoreno je da sve zemlje što pre potpišu sporazume o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, što će građanima omogućiti da lakše ostavruju svoja prava.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka ministarka pravde Snežana Malović istakla  je da postoji dobra sardanja između ministarstva pravde Srbije i Slovenije. Ministarka je navela da je sa slovenačkim kolegom razgovarala o saradnji dve zemlje, reformi pravosuđa, regionalnoj saradnji i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ovom prilikom ministarka Malović je  najavila da će na konferenciji ministara pravde Evrope, koja će se održati sledeće nedelje u Norveškoj, potpisati Konvenciju o pristupu zvančnim dokumentima. Ona je navela da Vlada Srbije i ministarstvo pravde  kao i Slovenija, koja predsedava Komitetom ministara Saveta Evrope, imaju iste ciljeve - razvoj demokratskih institucija, ljudskih prava i vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, trgovine ljudima i terorizma, saradnju sa EU, UN i misijom OEBS-a.

Ministar Zalar je naglasio da Slovenija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i uputio poziv ministraki Malović da poseti Sloveniju kada bi dve zemlje trebalo da potpišu sporazume o saradnji u oblasti pravosuđa. Zalar je  naveo i da je ministarki pravde Snežani Malović ponudio i dodatnu saradnju u oblastima za koja se proceni da Slovenija ima iskustva i kojima bi mogla da doprinese rešavanju konkretnih pitanja. On je izrazio zadovoljstvo što će Srbija i Slovenija u Norveškoj potpisati sporazum o pristupu službenim dokumentima, ocenivši da je to "još jedan dokaz da su Srbija i Slovenija članice evropske porodice".

Ministar pravde Slovenije boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji tokom koje će se susresti i sa v.d. predsednika Vrhovnog suda Srbije Natom Mesarević i v.d. republičkog javnog tužioca Slobodanom Radovanovićem.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ