Seminar o finansijskoj istrazi i oduzimanju imovine stečene krivičnim delima

2.04.2008.

Ministar pravde Dušan Petrović otvorio je Pravosudnom centru u Nišu Seminar o finansijskoj istrazi i oduzimanju imovine stečene krivičnim delima, koji su organizovali Ministarstvo pravde Republike Srbije u saradnji sa Savetom Evrope, a u okviru PAKO projekta koji finansira Evropska unija. 

Otvarajući seminar ministar Petrović je rekao da će usvajanjem Zakona o oduzimanju imovine počiniocima krivičnih dela organizovanog kriminala Srbija dobiti najubojitije oružje u borbi protiv najtežih krivičnih dela.

«Kada ovaj zakon bude stupio na snagu, okrivljeni i osuđeni će morati da dokazuju da su legalno stekli svoju imovinu», izjavio je ministar i objasnio da je suština novog zakona u tome da se okrivljenima u toku krivičnih postupaka za najteža krivična dela imovina može zamrznuti ukoliko nisu u mogućnosti da dokažu da su je stekli na legalan način, a da osuđenima imovina u propisanoj proceduri može biti oduzeta.

Ministar je naveo da sličan zakon već postoji u pravnim sistemima zemalja zapadne Evrope i Amerike, a da iskustva iz Italije ukazuju na to da da je bilo nemoguće boriti se protiv organizovanog kriminala bez Zakona o oduzimanju imovine. «Ovakva pravna rešenja dala su više nego dobre rezultate u zemljama u kojima se primenjuju, a siguran sam da će u Srbiji vrlo brzo postati deo pravnog sistema i da ćemo imati snažan instrument da se protiv kriminala i korupcije borimo na efikasan i zakonit način», izjavio je ministar Petrović.

Cilj Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala u Republici Srbiji (PAKO Srbija) jeste da doprinese unapređenju mogućnosti Republike Srbije da spreči i sprovede efikasnu borbu protiv kriminala u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim primerima iz prakse.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ