Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde u Vladi Republike Srbije na konferenciji „Suđenja za ratne zločine – aktuelan trenutak, rezultati, perspektive» - Beograd, Sava Centar, 02.12.2008. godine

2.12.2008.

Vaše ekselencije, dame i gospodo,

Najnoviji Izvestaj Evropske komisije ohrabrujući je signal da je Srbija na pravom putu kada je reč o suđenjima za ratne zločine. Kao predstavnik vlade Srbije, analizirajući rad institucija koje se bave ovom delikatnom temom, mogu da konstatujem da  258 procesuiranih  i 91 optuženih lica za krivična dela ratnih zločina pred pravosudnim organima Republike Srbije u 5 godina njihovog postojanja govore dovoljno tome u prilog.

Ne postoji odgovarajuća reč u našem jeziku koja može opisati bol žrtava usled maštovitosti onih koji su se, devedesetih godina prošlog veka,  usudili da učine atak na najvišu civilizacijsku, humanitarnu vrednost – pravo na život. Takvim aktima oni su naneli štetu mnogim porodicama, prolili su mnogo tuđih suza, ali su osramotili i učinili teško nadoknadivu moralnu štetu upravo svom narodu.
Pozivajući se na patriotizam, pljačkali su i ubijali, ostavljali unesrećene ljude samo zato što su se drugačije i “pogrešno” zvali, što su u pogrešno vreme bili na pogrešnom mestu. Takvi ljudi ugrožavaju svaku društvenu zajednicu, i njihovo mesto je tamo gde završavaju zločinci – u zatvoru.
Posebno je važno da upravo mi, koji smo na istom zadatku zadovoljenja pravde, koji smo zajedno trpeli ta nesrećna vremena kada su ljudskost zamenili nečovečna ponašanja pojedinaca i nedovoljna reakcija društva na njihova nedela, ukinemo granicu za zločin i kažemo u glas – zločin mora biti kažnjen.
Nije lako davati sud o radu Tribunala. Ali sam u jedno siguran – da je gospodin Fausto Pokar učinio mnogo da unapredi i promoviše svojim iskustvom, profesionalizmom i mudrošću,  na pravi način rad Tribunala.

Hag je ostvario svoju istorijsku misiju, uključio se u sprovođenje pravde u trenutku kada političke elite zemalja u regionu nisu bile u stanju da to učine same. Internacionalizacija problema ratnih zločina fokusirala je problem na drugom mestu. Umesto da ga rešavamo na području bivše Jugoslavije, bavili smo se problemima koje je imao
Hag – u Hagu. Umesto da sami izvedemo pred lice pravde sve odgovorne za ratne zločine na samom početku ratnih zbivanja, morao je to neko drugi da učini za nas. Hag je radio u naše ime, procesuirajući zločince koji su, opet u naše ime činili zločine. Dozvolili smo Zvornik stvori Bratunac, a Bratunac Srebrenicu, Ovčaru, Oluju i Bljesak, Suva Reka i Podujevo Orahovac... Veliko nasleđe  Tribunala jeste to što su u regionu počele da deluju institucije koje procesuiraju zločine, koje svojim radom šalju jasnu poruku pomirenja i da se takvi zločini nikada više ne smeju ponoviti.
To je smisao pravde. Suočavanje sa prošlošću, kazna i preventiva.

Imam potrebu da naglasim da sam siguran da će Srbija izvršiti svoje međunarodne obaveze i uhapsiti preostale haške begunce i izručiti ih Hagu, kao i prethodnih 46-oricu,  ne zbog Haga i Evrope, nego zbog Srbije i pravde. Zbog izvinjenja žrtvama na koje nas obavezuju moral i presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu ali i zbog moralne, materijalne i, u krajnjoj liniji, političke štete koju ovi begunci nanose našoj zemlji.

Evropske vrednosti se brane anuliranjem zločina iz prošlosti iz naše svakodnevnice, kroz pravične sudske postupke koje ne razlikuju počinioce i žrtve. To je poruka koja mora da odjekuje regionom. Devedesetih su se na ovim prostorima dešavale ružne stvari, hajde danas da ih ispravimo zajedno.
Zatvorimo, zato, knjigu prošlosti i podarimo budućim generacijama svetlije teme, jer u ovim mračnim one nisu ni učestvovale.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ