SRBIJA VIŠE NIJE UTOČIŠTE ZA KRIMINALCE

29.11.2011.

Beograd, 29. novembar – U Srbiji je prekinuta veza između političkih struktura i organizovanog kriminala, što je bila karakteristika srpskog društva devedesetih, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju regionalne konferencije „Izazovi i dostignuća regionalne i transnacionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala na području jugoistočne Evrope“ u Palati Srbije.

- Mi smo ratnici protiv organizovanog kriminala - poručio je Tadić, dodavši da  regionalna saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala ima najveći strategijski značaj, kao i da Srbija želi da pruži podršku svima koji žele da učestvuju u toj borbi.
 
Prema njegovoj oceni, puna odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala manifestovana je tek posle formiranja poslednje vlade, a organizovani kriminal veoma dobro zna da u Srbiji danas može naići samo na neprijateljstvo i sistemski rat. Tadić je ukazao i da organizovani kriminal u  pitanje dovodi osnovu demokratskih društava, zbog čega je nužno da u toj borbi koordinisano učestvuju sve političke i bezbednosne institucije. On je dodao i da su ključni šefovi organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji danas ili u zatvoru, ili su osuđeni ili su pobegli na druge sigurnije lokacije, jer „Srbija više nije sigurno utočište za kriminalce“. Tadić je ocenio i da je prvi odlučujući udarac organizovanom kriminalu u Srbiji zadat međunarodnom akcijom „Balkanski ratnik“, a drugi udarac uspešnom primenom Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je da države u regionu na delovanje organizovanog kriminala treba da odgovore saradnjom i zajedničkom vizijom kako bi društvo bilo bezbednije, a mafija u defanzivi.

- To je i naša obaveza koju imamo prema svim građanima sveta, jer kriminal i terorizam ubijaju bez rezerve sve, ne obazirući se na starosnu dob, nacionalnost ili pol - naglasila je ministarka pravde. Ona je istakla da kriminal poprima druge, nove, kompleksnije forme delovanja, dodavši da se na te izazove mora ponuditi novi odgovor, sadržan u ideji stvaranja regionalnog naloga za hapšenje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da nacionalna strategija  Srbije i visoko postavljeni standardi u borbi protiv organizovanog kriminala  garantuju da će Srbija biti pouzdan partner zemljama u regionu.

- Svaka zemlja za sebe vodi bitku protiv svih vidova organizovanog kriminala, a naročitu pažnju pridajemo organizovanom kriminalu. Jasno je da je regionalna  saradnja najuspešniji vid borbe protiv organizovanog kriminala - istakao je Dačić.
 
Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom ocenila je da borba protiv organizovanog kriminala predstavlja veliki izazov i za zemlje jugoistočne Evrope, ali i za EU, i izrazila uverenje da su zemlje Balkana na  dobrom putu. „Naš zajednički cilj je delotvorna politika protiv organizovanog kriminala i korupcije. Za to je potrebno vreme, ali EU će ostati partner  zemljama jugoistočne Evrope u toj borbi“, rekla je Malstrom.

Na konferenciji se govorilo o regionalnom povezivanju političkih,pravosudnih i bezbednosnih struktura, a akcenat je bio na mogućnosti uvođenja regionalnog naloga za hapšenje. Učesnici su se složili da bi uvođenje  naloga ukinulo nadu kriminalcima da će se spasti bekstvom sa teritorije države koja ih traži. U prilog tome govori i podatak da je 70 odsto procesa koje je  pokrenulo Tužilaštvo za organizovani kriminal rezultat saradnje u regionu.

Ocenjeno je da Nacionalna strategija Srbije i visoki standardi u borbi protiv organizovanog kriminala garantuju da je Srbija pouzdan partner svima u regionu da je jasno da je regionalna saradnja najuspešniji vid borbe protiv organizovanog kriminala i da zajednički cilj treba da bude region jugoistočne Evrope sa najmanjom mogućom stopom kriminaliteta.

Ambasador OEBS u Beogradu, Dimitrios Kipreos istakao je da smatra da će regionalni nalog za hapšenje značajno skratiti postupke izručenja.

- Borba protiv organizovanog kriminala je ključni problem zemalja jugoistočne  Evrope, a jačanje saradnje između policije i tužilaštva je najvažniji faktor u  toj borbi - rekao je Kipreos.

Na međunarodnoj konferenciji učestvovali su ministri pravde i unutrašnjih poslova i predstavnici pravosudnih institucija zemalja regiona, kao i zvaničnici EU.

Organizatori dvodnevne konferencije su Svetska banka, Evropska unija i Savet Evrope, kao i Misija OEBS u Beogradu.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ