SRPSKO PRAVOSUĐE MORA BITI DEO REŠENjA, A NE PROBLEMA NA PUTU SRBIJE KA EVROPSKOJ UNIJI

6.11.2012.

U okviru drugog dana Ministarskog foruma zemalja Zapadnog Balkana u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova u Tirani, Ministarstvo pravde i državne uprave Republike Srbije iznelo je predlog uvođenja regionalnog naloga za hapšenje u zemljama jugoistočne Evrope.

U toku svog izlaganja, ministar Selaković je istakao da će budući regionalni nalozi za hapšenje uvesti pojednostavljenu proceduru i zameniti postojeći mehanizam koji se pokazao kao komplikovan i zahtevao previše vremena usled velikog broja administrativnih barijera. "Sačinjen po uzoru na evropski nalog za hapšenje, ovakav regionalni nalog za hapšenje bi približio zemlje regiona evropskim standardima", naglasio je ministar pravde i državne uprave.

"Borba protiv korupcije u pravosudnom sistemu, borba protiv trgovine ljudima, drogom, oružjem, kao i zaštita prava Roma i drugih manjina, zahteva efikasnu saradnju među državama u regionu", rekao je ministar Selaković.

On je ocenio da prekogranična trgovina može da podstakne ekonomski prosperitet i razvoj, ali da sa druge strane trgovina drogom i oružjem ga unazađuju i sprečavaju. "Republika Srbija završila je nacrt Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će uskladiti srpsko zakonodavstvo sa svim relevantnim i potvrđenim međunarodnim instrumentima u okviru borbe protiv droge. Međutim, lokalni izazovi se ne mogu rešiti bez saradnje među susedima i sveobuhvatne međunarodne podrške", dodao je Selaković.

Takođe, ministar pravde i državne uprave naglasio je da je Republika Srbija usmerena ka unapređenju zaštite ljudskih prava, posebno kada su u pitanju prava Roma i drugih manjina. Na osnovu memoranduma o razumevanju, potpisanog sa Ombudsmanom i UNHCR-om, Srbija je stvorila bolje uslove za ulazak „pravno nevidljivih lica“ u matične knjige i omogućila upis ličnog imena na jeziku manjina. "Rezultat učinjenih napora je i znatno veći broj romske dece uključen u obrazovni sistem Republike Srbije,  kao i romskih pedagoških asistenata. Osim toga i zdravstvena zaštita romske dece i žena je bitno poboljšana", rekao je ministar.

"Zemlje u razvoju dostižu kritičan trenutak u procesu stabilizacije i pridruživanja, i bez jasne vizije, kao i podrške od strane Evropske unije, nećemo moći da ostvarimo sve naše postavljene ciljeve. Određeni izazovi uvek će biti pred nama, ali srpsko pravosuđe mora biti deo rešenja, a ne deo problema ", zaključio je Nikola Selaković.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ