Sud u Mitrovici počinje sa radom početkom oktobra

17.09.2008.

Ministarstvo pravde će, uz dogovor sa predstavnicima pravosudnih organa severnog dela Kosova i Metohije, dati pun doprinos nastojanjima šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera i njegovih saradnika da na severu Kosova počnu da funkcionišu jedan ili više sudova UNMIK-a u cilju uspostavljanja vladavine prava, primene zakona i poštovanja ljudskih prava.

Radi ostvarenja pomenutog cilja predstavnici Ministarstva pravde i pravosudnih organa severnog dela Kosova i Metohije nastavili su sa UNMIK-om tehničke razgovore, koji se tiču početka rada UNMIK pravosuđa. Dogovoreno je da 3. oktobra 2008. godine u severnom delu Mitrovice počnu sa radom jedan ili više sudova, u kojima će u prvih 60 dana raditi međunarodne sudije, tužioci i administrativno osoblje. Oni će rešavati hitne krivične predmete, kao i predmete iz nadležnosti organa za prekršaje.

U ovom periodu nastaviće se tehnički razgovori oko uključivanja lokalnih sudija i tužilaca u rad pravosudnih organa nakona isteka perioda od 60 dana.  Oni će biti imenovani od strane specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN za Kosovo i Metohiju, a u skladu sa Rezolucijom UN 1244 (1999), uz puno poštovanje etničke proporcije.

Predstavnici Ministarstva pravde, pravosudnih organa severnog dela Kosova i Metohije i UNMIK-a nastaviće dalje tehničke pregovore radi postizanja dogovora oko utvrđivanja mesne nadležnosti, primene zakona i drugih bitnih pitanja.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ