Svi srpski državljani koji su u Hrvatskoj osuđeni u odsustvu da traže obnovu postupka

12.01.2011.

Zagreb, 12. januar 2011. godine - Ministarka pravde Snežana Malović sa hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem predsedavala je u Zagrebu sastankom Mešovite komisije Republike Srbije i Republike Hrvatske za pripremu i razmenu popisa lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

Na sastanku su razmotrena sva otvorena pitanja, a tema je bio i slučaj Tihomira Purde. Prema postignutom dogovoru srpsko pravosuđe dostavilo je na razmatraše hrvatskim kolegama kopiju dokaza u tom slučaju. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije insistiraće da pored Tihomira Purde budu procesuirana i lica koja su u ovom predmetu osumnjičena da su zajedno sa njim počinila ratni zločin u Borovom Naselju.

Ministartvo pravde i Tužilaštvo za ratne zločine apeluju na sve osobe protiv kojih se vodi postupak u Hrvatskoj u odsustvu da se pismeno obrate Državnom odvjetništvu Hrvatske i da zahtevaju obnovu postupka, imajući u vidu da hrvatski zakon dozvoljava obnovu postupka i u slučaju kada je lice nedostupno pravosudnim organima te zemlje.

Na sastanku je dogovoreno dalje intenziviranje saradnje između dva ministartva, između ostalog i u pogledu utvrđivanja predmeta u kojim su raspisane poternice.

Delegacije dve zemlje su se saglasile da će Hrvatska dobiti sistematizovane podatke o hrvatskim državljanima koje potražuje Srbija. Reč je, naime, o onima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ, pre 2003. godine, vođen postupak ili doneta presuda za krivična dela ratnih zločina, što je rezultiralo raspisivanjem međunarodne ili interne poternice.

Drugačija procedura očekuje Hrvate protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak zbog krivičnih dela oružane pobune i protiv ustavnog poretka bivše SFRJ. Domaći organi će pokrenuti inicijativu za dopunu Zakona o amnestiji Srbije iz 2001. godine.

Ministarka Snežana Malović izjavila je posle sastanka da je dogovoreno da se svi problemi rešavaju udruženo, kako bi smo došli do rešenja koje je u obostranom interesu dve zemlje.

Ona je istakla da će saradnja između Srbije i Hrvatske, koja je na zavidnom nivou i u narednom periodu biti nastavljena -  «Mi ćemo graditi dobrosusedske odnose, jer nas samo takva politika može zajedno povesti ka članstvu u Evropsku uniju, pod čijim krovom ćemo živeti kao dobri susedi i prijatelji. Posle sukoba 90-tih našim narodima je potrebno pomirenje i u tom kontekstu nužno je da sve probleme na koje nailazimo, a koji su produkt te mračne prošlosti, rešavamo u dogovoru zarad naše zajedničke budućnosti», poručila je Malović.
Sastanku Mešovite komisije Republike Srbije i Republike Hrvatske za pripremu i razmenu popisa lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine prisustvovali su i tužioci Vladimir Vukčević i Mladen Bajić.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ