TRANSPARENTNOST I OTVORENOST U STVARANjU JAVNIH POLITIKA

7.12.2012.

Reforma državne uprave je jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva pravde i državne uprave. Samo jaka, osposobljena i efikasna državna uprava može da preuzme ulogu protagoniste društvenih promena, rekao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković na današnjoj konferenciji "Reforma koordinacije javnih politika u Vladi Republike Srbije", koju je organizovao Generalni Sekretarijat Vlade Republike Srbije u Novom Sadu.

On je istakao da je reforma državne uprave proces koji za cilj ima poboljšanje rada, ali i koordinaciju javnih politika Vlade, što je jedan od prioriteta u postupku reforme državne uprave.

"Pregled realizacije postojeće Strategije reforme državne uprave i Akcionog plana za njeno sprovođenje, ukazao je na činjenicu da je u Republici Srbiji usvojen veliki broj strateških dokumenata, koji nisu međusobno usaglašeni. Stvoren je sistem u kojem sastavni delovi aparata izvršne vlasti odlučuju i postupaju samostalno, otuđeno, odvojeno, ne uzimajući u obzir potrebe, interese i delovanje drugih delova tog sistema", rekao je ministar pravde i državne uprave, i dodao da je namera ove Vlade da ne dozvoli rastakanje sopstvenog jedinstva zarad zadovoljenja partikularnih interesa.

Ministar Selaković je istakao da postupak utvrđivanja javnih politika mora da bude transparentan i u potpunosti dostupan svim zainteresovanim stranama - građanima, privredi, jedinicama teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javnim službama, kao i sektoru civilnog društva. Takođe, taj postupak mora biti i inkluzivan, i da uključi pomenute zainteresovane strane, dodao je Selaković.

"Ne smemo da dozvolimo da svako ministarstvo za sebe uzme ulogu vlade i da samo formuliše javnu politiku, bez sagledavanja uticaja sopstvenih odluka na druge sektore društvenog života. Mi nemamo 17 vlada, već jednu jedinstvenu", zaključuo je ministar Selaković.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ