Trgovinski sudovi: lideri reforme pravosuđa - 19.12.2008. godine

19.12.2008.

Opremanje trgovinskih sudova računarskom opremom, stvaranje interne informacione mreže, dostupnost zakona i sudske prakse on-line, uvođenje programa za Automatsko prikupljanje podataka (APP) i Automatsko vođenje predmeta (AVP) u sve prvostepene trgovinske sudove i Viši trgovinski sud, ključni su rezultati partnerstva Američke agencije za razvoj (USAID) i Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, sudija i zaposlenih u sudovima, na Projektu reforme sudske uprave trgovinskih sudova Srbije (CCASA), koji se sprovodi od 2004. godine.

Na svečanosti povodom završetka uspešnog četvorogodišnjeg rada projekta CCASA, direktor misije Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) Majkl Harvi i direktor projekta CCASA Milo Stevanović, simbolično su predali ključeve sistema AVP Dejanu Pašiću, pomoćniku ministara pravde Vlade Republike Srbije i Radomiru Lazareviću, predsedniku Višeg trgovinskog suda. Dok su plakete uručene predsednicima svih trgovinskih sudova u Srbiji za višegodišnju uspešnu saradnju, a u ime Ministarstva pravde plaketu je primio pomoćnik ministra pravde Dejan Pašić.

«Veliko je zadovoljstvo da proslavim sa vama dosadašnje  rezultate u automatizaciji trgovinskog sudstva Srbije.Naši ciljevi kao što su: da stvaranjem infrastrukture omogućimo u  2009. godini razmenu predmeta između prvostepenih trgovinskih i Višeg trovinskog suda, da dostupnost informacija iz predmeta učinimo još transparentnijim, kao i da program sličan AVP-u uvedemo u nastupajućem periodu u reformisano pravosuđe Republike Srbije, veoma su izvesni zahvaljujući iskustvu koje imamo sa  CCASA projekta. Veliki sam optimista, da ćemo, započete reforme uspešno nastaviti zajedničkim zalaganjima i dobrom koordinacijom između Ministarstva pravde i zaposlenih u pravosuđu Srbije, a nadam se i uz nastavak podrške USAID-a. Sve to u cilju nastavka domaćih i stranih ulaganja u privredu Srbije i bržeg stvaranja uslova za ulazak naše zemlje u Evropsku Uniju. Ovom prilikom želim da napomenem da smo zajedničkim snagama Ministarstva pravde i USAID sve izazove u prethodnom periodu u vezi CCASA projekta uspešno prebrodili» istakao je pomoćnik ministra pravde Dejan Pašić.
On je dodao da plaketa koju je primio u ime Ministarstva pravde predstavlja veliko priznanje, ali i ogromnu obavezu da započete reforme svi zajedno nastavimo.

Projekat reforme sudske uprave trgovinskih sudova u Srbiji vredan 13.7 miliona dolara, sprovodio se u tri faze i obuhvatao je uvođenje hardverskih i softverskih rešenja koja  omogućavaju transparentnost i poboljšan pristup javnosti državnim službama, što je veliki napredak u razvoju E-uprave.  

U prvoj fazi, trgovinski sudovi su opremljeni neophodnom računarskom opremom, stvorena je interna informaciona mreža, a svim sudijama je omogućen pristup ne samo internetu, već i online bazi podataka propisa i sudske prakse, putem specijalno dizajniranog web portala: www.trgovinski.sud.srbija.yu. Informacije o svim trgovinskim sudovima, uključujući i sudsku statistiku i rasporede rada sudova, na raspolaganju su javnosti na ovom web portalu. Od 30. aprila 2008. portal je beležio preko 700,000 ulaza na sajt, sa više od 1 miliona otvorenih stranica.

Nakon toga, u sve trgovinske sudove uveden je program za Automatsko prikupljanje podataka (APP) i na osnovu statističkih podataka prikupljenih i obrađenih pomoću ovog programa, omogućena je objektivna procena efikasnosti rada sudova i  identifikovanje potencijalnih zastoja i nagomilavanja predmeta u radu. Ovaj sistem je stvorio uslove za precizno merenje starosti predmeta, zahvaljujući čemu je dužina trajanja predmeta u radu bitno smanjena. 

U završnoj fazi, u svih 16 prvostepenih sudova i u Viši trgovinski sud, uveden je i savremen sistem za Automatsko vođenje predmeta (AVP). Uz pomoć ovog sistema sudije, zaposleni u sudu, advokati i stranke imaju mogućnost da putem interneta pristupe svim najvažnijim podacima koji se odnose na sudske predmete, čime se povećava transparentnost i poverenje u trgovinske sudove. Obuku za rad u AVP programu prošlo je preko 400 zaposlenih u svim trgovinskim sudovima. AVP program skraćuje vreme potrebno za registraciju i obrađivanje sudskih podnesaka, omogućava sudovima da putem računara prate tok pojedinačnih predmeta, a sudije i zaposlene u sudu oslobađa manuelnog vođenja upisnika. Istovremeno, metodom slučajnog uzorka, AVP program dodeljuje sudiju u konkretnom predmetu čime se u značajnoj meri sprečava mogućnost nesavesnog ponašanja, „nameštanja predmeta“ određenom sudiji i pojava korupcije.
U cilju unapređenja kvaliteta i efikasnosti rada, u okviru projekta CCASA održano je i preko 240 obuka koje su  obuhvatale stručno usavršavanje sudija, obuku zaposlenih za rad u APP i AVP programu i obuku sudija i sudijskih pripravnika za rad u AVP programu. Za predsednike sudova i portparole, održana je i obuka iz oblasti odnosa s javnošću. Kao rezultat toga, Viši trgovinski sud i mreža trgovinskih sudova, u septembru 2007. godine, a u okviru međunarodnog dana „Pravo javnosti da zna“  dobili su  nagradu za doprinos primeni Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, kao i za uspešnu praksu komuniciranja sa najširom javnošću koju dodeljuje Poverenik za informacije od javnog značaja.

U poslednjih nekoliko godina trgovinski sudovi u Srbiji  prešli su dugačak put u reformama. Tehnološkim napretkom, uvođenjem  hardverskih i softverskih rešenja, a posebno implementacijom sistema za Automatsko vođenje predmeta, trgovinsko pravosuđe u Srbiji je učinilo veliki korak ka međunarodnim i standardima Evropske unije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ