Učešće ministarke pravde Snežane Malović na konferenciji „Uloga Ustavnog suda u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima“ - 25. septembar 2009.

25.09.2009.

Ministarka pravde Snežana Malović učetvovala je na konferenciji “Uloga Ustavnog suda u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima“, koja je održana 25. septembra u Beogradu. Otvarajući konferenciju, ministarka Malović je istakla da je je Srbija potisivanjem Evropske konvencije o ljudskim pravima prihvatila obavezu da svakom ko se nađe u njenoj jurisdikciji garantuje poštovanje prava i sloboda, kao i da se  Srbija prema ovoj obevezi odnosi odgovorno, i da je u potpunosti posvećena njenom ispunjavanju.

Ministarka je ukazala da presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ukazuju da se Srbija suočava sa kršenjem prava građana na suđenje u razumnom roku, zbog dužine trajanja sudskih postupaka. Reformom pravosuđa, navela je ministarka Malović, Srbija želi da ugradi u sistem prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i standarde postavljene od strane Evropskog suda za ljudska prava. Ona je naglasila da će se unapređnje zaštite života, tela, imovine, privatnosti i drugih ljudskih prava i osnovnih sloboda postići usvajanjem novih zakona i korenitim promenama postojećih. Ujedno, institucijom ustavne žalbe i drugim merama Srbija pokazuje opredeljenje da na nacionalnom nivou preduzme sve neophodne mere u cilju unapređenja institucionale zašite ljudskih prava i osnovnih sloboda, navodi ministarka Malović.

Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić navela je da na ovoj sudskoj instanci leži velika odgovornost za ostvarivanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda građana, i dodala  da je ovom sudu za godinu i po dana podneto oko 3.600 ustvanih žalbi.  Istaknuto je da je Ustavni sud rešio više od hiljadu ustavnih žalbi, 20 odsto u meritumu, a 60 odsto ustavnih žalbi je usvojeno.

Govor ministarke pravde Snežane Malović možete preuzeti ovde.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ