Učešće ministarke pravde Snežane Malović na okruglom stolu o primeni Zakona o informisanju - 15. septembar 2009. godine

15.09.2009.

Ministraka pravde Snežana Malović učestvovala je 15. septembra 2009. godine na okruglom stolu pod nazivom “Primena zakona o informisanju”, koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije. Obraćajući se učesnicima skupa, ministarka  Malović je istakla da nove odredbe Zakona o informisanju ne treba izjednačavati sa represivnim zakonom iz 1999. godine i navela  da  Ministarstvo pravde neće dozvoliti nepravilnosti u primeni novih zakonskih rešenja.

Prema njenim rečima, nadležni sud u Beogradu 1999. godine odlučivao je o 800 predmeta po Zakonu o informisanju, a od 2001. do 2003. godine nije bilo nijednog slučaja pred tim sudom i dodala da je  od 2003. do danas u proseku godišnje pred sudom rešavano osam do deset predmeta zbog kršenja Zakona o informisanju, a izricane su novčane kazne, u proseku od 50.000 dinara, koje uglavnom nisu mogle biti naplaćene.

"Otišlo se u drugu krajnost, pa čak i u anarhiju" istakla je ministarka pravde Snežana Malović i pojasnila da usvojene izmene Zakona o javnom informisanju ne narušavaju medijske slobode, već im je cilj “da zaustavi neprofesionalizam, laži i klevete”.

Odgovarajući na pitanje zamenika glavnog urednika “Politike” Dragana Janjića o mogućnostima da se u sudovima odrede posebne sudije za predmete na osnovu medijskog zakona, ministarka Malović je odgovorila da će sudije koje rade na takvim slučajevima proći edukaciju, ali da u uporednim zakonodavstvima postoje i posebna odeljenja za takve slučajeve.

Na okruglom stolu su učestvovali i minstar kulture Nebojša Bradić, portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i dr. Na okruglom stolu je ocenjeno da neće biti ugrožena sloboda medija, a zaštitu od njihovih eventualnih zloupotreba garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ