USKORO POTPISIVANjE TRI UGOVORA O PRAVNOJ SARADNjI SA TURSKOM

5.03.2013.

Srbija i Turska uskoro će potpisati tri bitna ugovora o sardanji u građanskim i krivičnim stvarima, što će doprineti daljem jačanju odnosa između Srbije i Turske, rekao je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković nakon sastanka u Ankari sa ministrom pravde Republike Turske Sadulah Erginom.

Ministar Seleković je ocenio da je današnji susret sa ministrom pravde Turske, tokom kojeg su razmenjena iskustva i iz oblasti reforme pravosuđa, veliki korak ka unapređenju odnosa dve države.On je naveo da su odnosi između Srbije i Turske u uzlaznoj putanji.

„Ako naši timovi budu radili predano i vredno u aprilu bi trebalo da budu potpisana tri ugovora o saranji - Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim stvarima, Ugovor o izručenju i Ugovor o priznanju sudskih odluka u krivičnim stvarima”, rekao je ministar Selaković.

Turski ministar pravde je istakao da je poslednjih godina saradnja između Srbije i Tuske unapređena, posebno u pogledu ekonomskih i političkih odnosa i da se nastoji da se ta saradnja još više osnaži posetama na visokom nivou. On je ukazao da tehnički timovi ministarstava pravde dve države rade na izradi ugovora o saradanji, koji će otvoriti put za još jaču saradnju i kominukaciju između država i dodao da su tokom sastanka, takođe, razmenjena iskustva o reformi sudstva.

Ovom prilikom, ministar Selaković je istakao da očekuje da se do jeseni održi zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Turske u Beogradu i naglasio da ukoliko ne dođe do potisivanja ugovora o pravnoj saradnji sa Turskom u aprilu, sigurno će doći do kraja jeseni.

Ranije danas, ministar Selaković imao je sastanak i sa predsednikom Narodne skupštine Turske Cemilom Čičekom, a zatim je posetio Ustavni sud i Kasacioni sud Turske, gde je razgovarao sa predsednicima tih sudova Hašimom Kiličom i Alijem Alkanom, nakon čega se sastao i sa glavnim državnim tužiocem Turske Hasanom Erbilom.

Selaković je nakon susreta rekao da je tokom svih razgovora konstatovano da je saradnja Srbije i Turske, posebno u pravosudnom sektoru u uzlaznoj fazi.

U toku današnjeg dana ministar Selaković posetio je i Visoki savet sudstva i tužilaštva, dok je za sutra, sredu 6. mart, planiran susret sa predsednikom Državnog saveta (Vrhovnog upravnog suda) gospodinom Huseinom Karakulukcuom.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ