XIX Savetovanje privrednih sudova Srbije

5.09.2011.

Privredni sudovi u službi građana i privrede.
Zlatibor, 5. septembar 2011.

Tradicionalno savetovanje, u Kongresnom centru "Srbija", svečano je otvorila  ministarka pravde Srbije Snežana Malović, a skupu su se obratili i predsednik Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović, kao i predsednik Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da su privredni sudovi u Srbiji dobro organizovani, a da sudije ne podležu dnevno političkim pritiscima i finansijskim uticajima i predmete rešavaju u razumnim rokovima, shodno evropskim standardima.

“Upravo takvo pravosuđe od nas očekuju i građani i domaći i strani investitori”, kazala je Malović otvarajući 19. Savetovanje privrednih sudova na Zlatiboru, i izrazila nadu da će rezultati reformisanog pravosuđa pomoći u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta za domaće i strane kompanije.

Ona je rekla da je reforma pravosuđa bila uzrokovana potrebom države i građana za bržim radom sudova kako bi se uspostavila vladavina prava i pravna sigurnost i dodala da je upravo sporost pravosuđa odbijala strane investitore da ulažu u Srbiju.

"Pokazali ste za ovih godinu dana da nećete podleći uticajima i pritiscima i da ste spremni da stvorite pravnu sigurnost donoseći odluke samo po Ustavu i zakonu“, rekla je ministarka i pohvalila rad privrednih sudova, koji su prema njenim rečima beležili najbolje rezultate, a taj trend su nastavili i u prvih šest meseci ove godine.

Statistički podaci Visokog saveta sudstva u prvostepenim sudovima ukazuju da je povećano savladavanje priliva predmeta na 96 odsto, a broj rešenih predmeta u Privrednom apelacionom sudu veći za je 39 odsto nego u prvoj polovini prošle godine, navela je ona.

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović je, takođe, pohvalila rad privrednih sudova, koji, prema njenim rečima, zajedno sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, daju pozitivne rezultate u okviru reformisanog pravosuđa.

“Od rada privrednih sudova zavisi i privredni i ekonomski razvoj zemlje”, istakla je Mesarović i ukazala okupljenim sudijama da su potrebna brza rešenja svega onoga što se nađe pred privrednim sudovima od kojih se zahteva posebna odgovornost da svoj posao obavljaju kvalitetno, ažurno i uz poštovanje principa vladavine prava.

Govoreći o rezultatima ostalih sudova u Srbiji, od kojih su pojedini i dalje zatrpani poslom, Mesarović je najavila da će V S S uložiti dodatni napor da se kroz preispitivanje odluka o izboru sudija obezbedi ravnomerna opterećenost i da se obezbedi jednak pristup pravi svim građanima.

Ona je posebno pohvalila rad privrednih sudova u Užicu, Nišu, Somboru, Zaječaru i Požarevcu, koji su ostvarili najbolje rezultate.

Predsednik Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić je istakao da iza dobrih rezultata privrednih sudova tokom proteklih godinu i po dana stoji veliki rad, ali i podrška Ministarstva pravde i Visokog kasacionog suda.

Prema njegovim rečima, privredni sudovi se zalažu i za ujednačavanje sudske prakse i zauzimanje pravnih stavova, zasnovanih na principu jednakog postupanja u jednakim stvarima, odnosno nejednakog postupanja u nejednakim stvarima što, kako je naglasio, u velikoj meri doprinosi pravnoj sigurnosti.

“U tome veliki značaj ima ovo savetovanje, koje nastoji da kroz stvaralački sukob teorije i prakse ostvari osnovna načela legaliteta, pravde i pravičnosti”, poručio je Nikolić.

Skup su pozdravili i predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević i dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević.

Na savetovanju su razmatrana pitanja iz oblasti stečaja, parničnog postupka, statusnih sporova, privatizacije, privrednih prestupa i izvršnog postupka.

U radu skupa učestvale su sudije iz svih 16 privrednih sudova u Srbiji, sudije Privrednog apelacionog suda, profesori, advokati predstavnici privrede kao i gosti iz regiona.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ