XVIII Savetovanje privrednih sudova - 6. septembar 2010.

6.09.2010.

Malović: Sudovi u Srbiji bez uticaja politike i tajkuna

Zlatibor, 6. septembar –
Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je otvarajući 18. Savetovanje privrednih sudova na Zlatiboru, da sudovi u Srbiji rade bez uticaja politike i tajkuna, da postoji pravna sigurnost i da se odluke donose shodno Ustavu i zakonu.

Malović je poručila da se više ne sme ponoviti da na čelu sudova i među samim sudijama budu osobe koje će biti hapšene zbog korupcije, jer je cilj reforme pravosuđa bio i uspešna borba pritiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prema njenim rečima, jednu od najznačajnijih uloga u procesu uspostavljanja pravne sigurnosti imaju privredni sudovi, jer je njihovo postupanje "naš izlog u svet".

"Reforma pravosuđa je i jedan od ključnih segmenata za ekonomski razvoj Srbije. Uz adekvatno zakonodavstvo i efikasno sudstvo, ambijent za poslovanje domaćih i stranih kompanija biće unapređen, što je najbolji osnov za privlačenje stranih investicija koje znače i nova radne mesta za građane Srbije", naglasila je Malović.
Ona je napomenula da naša ekonomska saradnja mora biti stimulisana i zaštićena efikasnim privrednim sudstvom koje će reagovati mimo dnevne politike i interesa tajkuna, a koja će štititi interese domaćih i stranih investitora.

Posebno je istakla da su u toku "korenite reforme pravosudnog sistema", dobre rezultate ostvarili upravo privredni sudovi.

Za prvih šest meseci prvostepeni privredni sudovi su rešili 30 odsto više predmeta u odnosu na isti period prošle godine i to sa 24 odsto manje sudija nego lane.

"Ako se uzme u obzir da su ovi rezultati postignuti sa manjim brojem sudija i drugih zaposlenih, onda je, uspeh u radu privrednih sudova još značajniji i jedan od primera da se i sa manjim brojem zaposlenih mogu ostvariti dobri rezultati", zaključila je ministarka pravde.

Vršilac funkcije predsednika Privrednog apelacionog suda Miroslav Nikolić istakao je da je u toku trenutnog velikog svojinskog raslojavanja cilj stvaranje ambijenta u kome će se te svojinske razlike, koje su, kako je naveo, legalne i legitimne, kretati u okvirima individualne društvene tolerancije koja se mora uspostaviti.
"Takođe je potrebno brže stvaranje ujednačene sudske prakse čija će rešenja moći na jednak i blagovremen način da servisiraju predstečajnu srpsku privredu", naveo je Nikolić.

On je posebno istakao značaj implementiranja novih sistemskih zakona o parničnom postupku i stečaju, zatim predstojećeg Zakona o izvršenju i iznalaženju načina primene novih instituta kao što je automatski stečaj, bez povrede prava na raspravljanje i drugih ustavom garantovanih prava.

Nikolić je naglasio da privredni sudovi ulažu velike napore na kreiranju sudske prakse koja "predstavlja putokaz za ujednačavanje rada privrednih sudova, jer ujednačeno rešavanje istih ili sličnih slučajeva doprinosi u velikoj meri pravnoj sigurnosti.

U radu trodnevnog savetovanja na Zlatiboru, predstavnici Privrednog apelacionog suda, svih 16 privrednih sudova u Srbiji, kao i brojni gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Mađarske bavili su se pitanjima stečaja, sudske nadležnosti izvršenja i pravom Evropske unije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ