Zarade u pravosuđu neće biti smanjene

5.03.2007.

Sindikat organizacija pravosudnih organa, koji je odnedavno dobio status reprezentativnog sindikata, inicirao je početak obustave rada tako što je pogrešno informisao deo zaposlenih, pre svega u beogradskom pravosuđu, nezvaničnim obaveštenjem da će im od 1. januara biti smanjena plata.
 
Naravno da su zaposleni bili uznemireni informacijom da će im plata biti smanjena, jer su u ovom trenutku plate državnih službenika i nameštenika u pravosuđu u proseku za 25 % više od plate u svim ostalim državnim organima.

Ovakav beneficirani položaj je postignut zahvaljujući tome što je na inicijativu Ministarstva pravde izmenjen Zakon o taksama, koji je omogućio poboljšavanje materijalnog položaja zaposlenih u pravosuđu.
 
Javnost treba da bude upoznata sa činjenicom da nikome nije, niti će biti smanjena plata, zahvaljujući zaštitnoj klauzuli sadržanoj u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika.

S obzirom na to da je ova činjenica dobro poznata predstavnicima sindikata, ona nije ni sadržana u njihovim zahtevima, koji su bili tema razgovora održanih u tri navrata u Ministarstvu pravde.

Na kraju treba istaći da niko nije pretio predstavnicima sindikata, već ih u skladu sa zakonskim obavezama upozorio na odgovornost koju preuzimaju na sebe netačnim informisanjem zaposlenih.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ