Završeni pregovori delagacija Srbije i Crne Gore o zaključenju seta ugovora o pravnoj pomoći - 23. april 2009.

23.04.2009.

Završna, treća  runda pregovora delegacija Crne Gore i Srbije o zaključenju seta ugovora o pravnoj pomoći, koji će olakšati prekograničnu saradnju pravosudnih i drugih organa koji učestvuju u pretkrivičnim postupcima završena je 23. aprila u Podgorici, a potpisivanje ugovora predviđeno je za 29. maj.
Pomoćnik srspkog ministra pravde za normativne poslove i međunarodnu saradnju Vojkan Simić precizirao je da su delegacije dve zemlje pregovarale o ugovorima o međusobnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kao i o Ugovoru o ekstradiciji.
Pomoćnik ministra Vojkan Simić očekuje da će ti ugovori biti potpisani u maju a njihova primena bi otpočela od momenta potpisivanja.

Prema Simićevimm rečima, potpisivanjem ova tri ugovora stvoraju se pretpostavke za efikasnije ostvarivanje prava i interesa državljana i Srbije i Crne Gore, što je od posebnog značaja i za dalji razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje.
Ugovorom o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima biće olakšano ostvarivanje prava građana obe zemlje po pitanju sticanja svojine, nasleđivanja i drugih građanskih prava, a u pitanjima svojine koju državljani Srbije poseduju u Crnoj Gori i obrnuto neće biti promena.

Ugovori o ekstradiciji i priznavanju i izvršenju sudskih presuda imaju za cilj imaju uprošćavanje postupka i lakše privođenje pravdi osoba za koje postoji optuženje, odnosno pravosnažna presuda. Simić ističe da će ugovori omogućiti neposrednu komunikaciju srpskih i crnogorskih sudova i drugih organa koji učestvuju u pretkrivičnim postupcima, bez posredovanja ministarstva pravde.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ