Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Министарка правде Снежана Маловић у посети Сарајеву - 29. јун 2009. године

30.06.2009.

Министарска правде Снежана Маловић боравила је 29. јуна 2009. године у једнодневној радној посети Сарајеву где се сусрела са министром правде Босне и Херцеговине Баришом Чолаком. У разговорима које су министри водили у Сарајеву учествовали су и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и главни тужилац Босне и Херцеговине Милорад Барашанин. 

На састанку је разматрано даље унапређење сарадње министарстава правде Србије и БиХ, као и Тужилаштва за ратне злочине Србије и Тужилаштва Босне и Херцеговине. Министарка Маловић је истакла да је постигнут договор да се формирају заједнички експертски тимови које ће чинити представнци министарстава правде Србије и БиХ и представници тужилаштава. Министарка је прецизирала да ће се радити на изменама и допунама уговора о међународној правној помоћи у кривичним и грађанским стварима, о међусобном признању правоснажих пресуда и закључивању уговора између два тужилаштва.

"Отворили смо низ тема које могу да допринесу ефикаснијој сарадњи као што је непосредна сарадња између правосудних органа и формирање заједнчких истражних тимова", казала је министарка Маловић и истакла да се то чини у интересу грађана и Србије и Босне и Херцеговине. Договорено је да се први састанци одрже наредних дана, као и да се поменута питања изнесу на регионалном састанку министара правде, унутрашњих послова и тужилаца у региону који ће се 29. септембра 2009. одржати у Београду. Маловић је навела да на састанку није било разговора о конкретним предметима, али да је договорено да се на основу будућих уговора поставе опште смернице које ће се односити на све предмете.

Министарка Маловић је напоменла да министарства правде Србије и БиХ годишње сарађују  на 15.000 предмета и нагласила да је Србија отворена за све видове сарадње и да ће свако онај ко је чинио ратне злочине, а нађе се на подручју Србије, бити ухапшен. Министар правде БиХ је током сусрета поновио да би процесуирање ратних злочина допринело побољшању односа између Босне и Херцеговине и Србије, као и да се процеси везани за ратне злочине почињене на подручју Босне и Херцеговине, ако су починиоци босанскохерцеговачки држављани, треба да се воде у БиХ. Министар Чолак је истакао да су могућа и друга решења ако је реч о држављанима Србије.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ