Ministarka pravde Snežana Malović u poseti Sarajevu - 29. jun 2009. godine

30.06.2009.

Ministarska pravde Snežana Malović boravila je 29. juna 2009. godine u jednodnevnoj radnoj poseti Sarajevu gde se susrela sa ministrom pravde Bosne i Hercegovine Barišom Čolakom. U razgovorima koje su ministri vodili u Sarajevu učestvovali su i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac Bosne i Hercegovine Milorad Barašanin. 

Na sastanku je razmatrano dalje unapređenje saradnje ministarstava pravde Srbije i BiH, kao i Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Ministarka Malović je istakla da je postignut dogovor da se formiraju zajednički ekspertski timovi koje će činiti predstavnci ministarstava pravde Srbije i BiH i predstavnici tužilaštava. Ministarka je precizirala da će se raditi na izmenama i dopunama ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, o međusobnom priznanju pravosnažih presuda i zaključivanju ugovora između dva tužilaštva.

"Otvorili smo niz tema koje mogu da doprinesu efikasnijoj saradnji kao što je neposredna saradnja između pravosudnih organa i formiranje zajednčkih istražnih timova", kazala je ministarka Malović i istakla da se to čini u interesu građana i Srbije i Bosne i Hercegovine. Dogovoreno je da se prvi sastanci održe narednih dana, kao i da se pomenuta pitanja iznesu na regionalnom sastanku ministara pravde, unutrašnjih poslova i tužilaca u regionu koji će se 29. septembra 2009. održati u Beogradu. Malović je navela da na sastanku nije bilo razgovora o konkretnim predmetima, ali da je dogovoreno da se na osnovu budućih ugovora postave opšte smernice koje će se odnositi na sve predmete.

Ministarka Malović je napomenla da ministarstva pravde Srbije i BiH godišnje sarađuju  na 15.000 predmeta i naglasila da je Srbija otvorena za sve vidove saradnje i da će svako onaj ko je činio ratne zločine, a nađe se na području Srbije, biti uhapšen. Ministar pravde BiH je tokom susreta ponovio da bi procesuiranje ratnih zločina doprinelo poboljšanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i da se procesi vezani za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, ako su počinioci bosanskohercegovački državljani, treba da se vode u BiH. Ministar Čolak je istakao da su moguća i druga rešenja ako je reč o državljanima Srbije.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ