Preventivni pregledi osuđenica digitalnim mamografom – 26.08.2009.

26.08.2009.

Prema podacima Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde odnosno zdravstvene službe Kazneno popravnog zavoda za žene u Požarevcu utvrđeno je da u ovom Zavodu, gde je na izdržavanju kazne oko 200 žena, čak 90 odsto njih nikada nije obavilo nijedan preventivni ginekološki pregled ili pregled dojke mamografom.

Iz tih razloga Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde i Kazneno popravni zavod za žene u Požarevcu uspešno su okončali projekat «Prevencija HIV-a i psihosocijalna podrška osuđenicima» koji je realizovalo Savetovalište protiv nasilja u porodici, a donirala organizacija Partnerstvo za zdravlje.  U sklopu projekta pored niza radionica i predavanja Zavodu za žene u Požarevcu je doniran EKG aparat.  

Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde čiji je cilj da poveća nivo zdravstvene zaštite osuđenica i očuvanje njihovog reproduktivnog zdravlja zato se tokom juna 2009. godine zajedno sa Kazneno popravnim zavodom za žene u Požarevcu obratila Institutu za onkologiju i radionologiju Srbije o mogućnostima da se obave preventivni pregledi osuđenica pokretnim digitalnim mamografom što će i krajem septembra i početkom oktobra biti realizovano. Takođe, time će se povećati se dostupnost i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u sklopu Zatvora. 
           
Tako će sve osuđenice kao i sve zaposlene žene u KPZ za žene u Požarevcu i KPZ Požarevac Zabela biti obuhvaćene pregledima mobilnim digitzalnim mamografom.
           
Započeti su i razgovori da zauzvrat KPZ za žene u Požarevcu Institutu za onkologiju i radilogiju Srbije ponudi tekstilne proizvode- postenjina, peškire, spavaćice, jastuke i i slučnu robu koja je neohodna Institutu, a koju će izraditi osuđenice. 
             
Uprava za izvršenje zavodskih sanckija i KPZ za žene u Požarevcu izražavaju nadu da će se uz pomoć Instituta za onkologiju i medijske kuće B92 nabaviti ultrazvučni aparat za ginekološke i internističke preglede.

UPRAVA ZA IZVRŠENjE                
ZAVODSKIH SANKCIJA

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • TOK PREDMETA
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ