Српски ћирилица Srpski latinica English

 

СТРУЧНИ СКУП О СУЗБИЈАЊУ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ НА БАЛКАНУ

28.10.2010.

БРИСЕЛ, 28. ОКТОБАР

Земље Западног Балкана уз помоћ Европске уније морају заједно да раде на спречавању организованог криминала који је претња за безбедност и региона и Европе, оцењено је на стручном скупу о сузбијању организованог криминала и корупције у Бриселу.

Mинистарка правде Снежана Маловић изјавила је да је борба против организованог криминала и корупције један од приоритета Владе Србије и министарства којим руководи, kao једна од области коју треба размотрити у циљу што бржег приступања Европској унији.

Маловић је на отварању скупа рекла да све државе, укључујући и Балкан, у будућности морају да се усмере на успостављање система вредности у коме не постоји ни најмањи степен толеранције према криминалу.

"To je једини пут ка успостављању владавине права и остваривању и заштити људских права, што је суштина сваког демократског друштва", оценила је Маловић.
Она је истакла да је организовани криминал претња савременим друштвима, али да свака држава мора бити моћнија од криминалних група.

"Не смемо дозволити да обострана кажњивост или држављанство стоје на путу борбе против организованог кримнала", рекла је Маловић и додала да је јака регионална и међудржавна сарадња један од кључних инструмената за успешно суошавање са криминалом.

Србија је, како је навела, заједно са ЕУ предложила усвајање резолуције у Уједињеним нацијама o убрзању међународне правне помоћи у организованом криминалу и стварању регионалних мрежа органа надлежних институција у тој области, као и њиховог повезивања на транснационалном нивоу.
Маловић је нагласила да Србија неће дозволити да буде уточиште за припаднике организованог криминала и додала да је до сада, од особа које се сумњиче за организовани криминал и ратне злочине, по основу Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, заплењено 200 милиона евра.

"Процењује се да само имовина, заплењена у поступку против криминалне групе Дарка Шарића оптуженог за шверц кокаина вреди 1,3 милиона евра што говори са каквом се пошасти Србија суочава ", рекла је Маловић.

Oнa је казала да су предуслови борбе против организованог криминала добри закони који су оруђе за рад полиције, тужилаштва и судова, као и јаке институције и добро организовани људи у тим институцијама.

Према њеним речима, у Србији постоји политичка воља за остварење тих предуслова што се показало и током преговора у процесу придруживања Србије Европској унији.
"За нас Европа није само пуста жеља да приступимо, већ систем вредности који желимо да усвојимо", рекла је Маловић и указала на значај међународне сарадње у борби против организованог криминала.
Mинистарка је најавила да ће Србија у Брисле послати сталног координатора за правосуђе који ће остваривати дневне контакте између ЕУ и Србије.

Oна је додала да ће та комуникација бити значајна за Поглавље 23. преговора о чланству које се односи на област правосуђа.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је да Србија није угрожена криљумчарењем дрога, али је истакао да је неопходна међународна сарадња како би се стало на пут тој појави.

"Србија није угрожена криљумчарењем дрога, али је свесна чињенице да поједине особе које живе на њеној територији или су њени држављани, организују огромне количине кокаина и других наркотика које завршавају на тржишту Европе", рекао је Радисављевић.
Генерални директор за правосуђе и унутрашње послове у Савету ЕУ Иван Бизјак казао је да је неопходно да се балканско друштво у начину пословања и владавини права учини истоветним као Европска унија.

"Виши ниво безбедности земаља југоисточне Европе, је виши ниво безбедности за ЕУ", рекао је Бизјак и додао да је до сада урађено доста како би се организовани криминал зауставио, али да је потребно да се учини још.

Oн је додао да државе Балкана треба охрабривати да наставе те напоре и да је у томе битна и улога ЕУ која је од 2009. године директно подржала више од 200 пројеката, а око стотину преко својих агенција.

Стручни скуп о сузбиљању организованог криминала и корупције на Балкану организовали су Пријатељи Европе (Friends of Europe) и Министарства правде Републике Србије, уз подршку организације Галуп Европа и београдског Фонда за политичку изузетност.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ