Српски ћирилица Srpski latinica English

 

Конференција „Изазови борбе против корупције у југоисточној Европи“-17. јун 2010. године

21.06.2010.

Министарка правде Снежана Маловић учествовала је на конфернецији „Изазови борбе против корупције у југоисточној Европи“ коју је Републичко јавно тужилаштво у сарадњи са Саветом Европе организовало 17. јуна 2010. године у Београду. Отварајући скуп председник Србије Борис Тадић истакао је да у Србији нико није заштићен одговорности за кршење закона, без обзира на партијску припадност, рођачке везе или улогу у друштву у протеклој деценији.

 

Председник Тадић је нагласио да је у транзиционим друштвима Западног Балкана изградња институција предуслов успешне борбе против корупције и организованог криминала, а у том процесу је од суштинске важности наставак приближавања региона Европској унији."Корупција зауставља развој, урушава институције, и то је форма друштвеног малигнитета, зато Србија остаје привржена борби против корупције и организованог криминала. Тамо где наступа корупција повлачи се држава, тамо где наступа држава повлачи се корупција", истакао је председник. Према његовим речима, корупција је у годинама пре почетка транзиције уграђивана у саму структуру друштва, и била је облик фаворизованог понашања које је само друштво наметало грађанима. "Наше прикључење ЕУ јесте у ствари историјски покушај да се превазиђу институционални недостаци и изазов епохе, како бисмо у кратком временском интервалу превазишли институционалне мањкавости које су биле одлика деценија које нам претходе", рекао је председник и позвао тужиоце региона, који учествују на округлом столу, да борбу против корупције схвате као облик патриотизма.

Министарка правде Снежана Маловић поновила је да је Србија одлучна у борби против корупције и да у тој борби неће бити заштићених. "Наша обавеза је и првентивно деловање, као и континуирани рад на подизању свести грађана и њиховом активном укључивању у борбу против корупције ", рекла је  она и напоменула да ће доследном применом закона држава успети да осигура ефикасно гоњење свих починилаца коруптивних кривичних дела и разбијање финансијских токова организованих криминалних група. Министарка Маловић је нагласила да се то односи на све који су на нелегалан начин стекли економску моћ без обзира на друштвени статус, а који моћ користе за корупцију државних функционера, куповину медија и управљање финансијским институцијама. Према  њеим речима, новим законима и реформом правосуђа држава исказује намеру да нико не буде заштићен функцијом коју обавља, а доказ за то је одредба по којој су функционери оптужени за корупцију у надлежности тужиоца за органиозвани криминал. "Тиме је стављно до знања да неће бити амнестираних", рекла је Маловић.
Републички јавни тужилац Загорка Доловац истакла је да је циљ тужилаштва да корупцију у Србији сведе на минимум и да пошаље поруку да се корупција не исплати. "То ћемо постићи организованом акцијом свих институција, јасном политичком подршком и поруком да је таква акција неопходна", исткла је Доловац.
Министар унутрашњих послова  Ивица Дачић навео  је да је неопходно да представници полиције и правосуђа у региону сарађују како би се открила и процесуирала кривична дела везана за корупцију. Према његовим речима, неопходно је пратити токове новца на регионалном нивоу, спречавати "прање новца" стеченим организованим криминалним деловањем и обезбедити ефикасну сарадњу органа кривичног гоњења.
 Говор министарке правде можете преузети овде

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ