Српски ћирилица Srpski latinica English

 

МАЛОВИЋ: СРБИЈА ОДЛУЧНА ДА ИСПУНИ СВЕ ОБАВЕЗЕ ПРЕМА ХАГУ

22.11.2010.

БЕОГРАД 22. НОВЕМБАР

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да је Србија одлучна да испуни све препостале обавезе према Хашком трибуналу и Ратка Младића и Горана Хаджића испоручи том суду.

Маловићева је на конференцији за новинаре поводом именовања осам службеника у београдском Вишем и Апелационом суду, који су ангажовани у оквиру поројекта Мисије ОЕБС-а "Правда и ратни злочини", рекла да је потрага за Младићем и Хаджићем интензивна и да је сигурно да ће они бити процесуирани за дела која су починили.

"Политички и сваки други интерес није да се они шетају слободно", поручила је министарка правде и додала да је став Србије по питању ратних злочина јесан, а то је утврђивање пуне истине и осуда свих ратних злочинаца.

Маловић је напоменула да су суђења за ратне злочине велики изазов за српско правосуђе, али да је оно у досадашњим поступцима показало да је способно за њих.

Она је додала да зато очекује да ће Хашки трибунал Србији уступити одређени број предмета, а да прикључивање помоћног особља запосленог у склопу пројекта Мисије ОЕБС-а судовима у Србији у раду на случајевима ратних злочина представља јачање капацитета тих судова.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да  "неће имати спокоја док последња два хашка оптуженика не буду одговарала за залочине за које се терете".

"Обрачун са ратним злочинцима није фиксација једне групе људи или једне генерације. Као што ја нећу имати спокоја док Младић и Хаджић не буду одговарали за злочине за које се терете, тако ни генерација која сада стасава неће наћи свој мир док се ратни криминалитет не изнесе на видело, процесуира и осуди", рекао је Вукчевић.

Шеф Мисије ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је да пројекат  "Правда и ратни злочини", који финасира 20 додатних радних места до октобра 2011. године, а чији је циљ стрчно усавршавање оних који поступају у случајевима ратних злочина, предстваља вежан елемент у сардњи са Хашким трибуналом, подсетивши да је то услов за стицање кандидатуре за чланство у ЕУ.

 

НАЈАВЕ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
  • ТОК ПРЕДМЕТА
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ
ЛИНКОВИ